Příprava teplých nápojů by neměla nikoho z nás zaskočit, zejména v chladnějším období roku. Poradíme vám s přípravou čokolády, kakaa a silného čaje.
Přesto je vhodné znát například některé zásady při používání vhodného nádobí, do kterého se teplé nápoje připravují. Leckdy však právě správný postup je tím, co ovlivní dobrou chuť a vůni podávaných teplých nápojů.
Příprava instantního kakaa (známe granko, nesquik, apod.) může být zcela jednoduchá, stačí jen pozorně číst návody na obalech, ve kterých je v rozpustných granulích (doplněných o vitamíny, cukry a s příchutěmi) k dostání. Jak ale připravit ono voňavé a chutné kakao, které nás v dětství - zejména každou neděli ráno - lákalo z vyhřátých peřin k jídelnímu stolu?
Samotná příprava kakaa není nijak náročná, jde jen o více času, který jí musíme věnovat. Postup, který je vhodné dodržet, nám pak zajistí lahodný výsledek, voňavý a bez žmolků. Chutný horký nápoj, který po ránu chutná třeba s čerstvým křupavým pečivem.
Kakao a čokoláda - nápoje, které jsou si možná blízké svou chutí, ale přesto je každý zcela jiný. Odlišná je také příprava obou nápojů a použité suroviny.
Horká čokoláda - vynikající a povzbuzující nápoj, který si oblíbí každý, kdo má rád charakteristickou chuť čokolády. Čokoládu necháme v teple změknout. Pak ji vmícháme do teplého mléka a za stálého míchání necháme přejít varem. Je možné však připravit tento nápoj i jiným způsobem - a to, že kousky čokolády dáme do hrnku a zalijeme je teplým mlékem. Čokoládu tak necháme rozpustit, pak přilijeme za stálého šlehání zbývající horké mléko a necháme chvíli povařit. Ve chvíli, kdy začne čokoláda pěnit, zašleháme žloutek (jeden na ½ l čokolády) nebo podáváme nápoj zdobený lžičkou šlehané smetany.
Pokud jde o přípravu čaje, musíme se nejdříve zamyslet právě nad nádobím, do kterého čaj budeme nalévat. Také konvice, ve které se bude čaj louhovat, musí být vybrána správně. Měla by také být nejprve ohřátá - vypláchnutá horkou vodou, aby se vůně a chuť čaje mohla správně uvolnit. Nádobí na čaj nemyjeme společně s ostatním nádobím, aby nepřijalo nepříjemnou pachuť. Stačí horkou vodou důkladně vypláchnout. Je vhodné nádobí také nevytírat, ale nechat jen okapat a vysušit. Pro přípravu čaje dáváme přednost skleněným nebo porcelánovým konvicím nebo konvicím z dobré kameniny. Kovové konvice používáme pouze ke svaření vody, samotné spaření čaje dokončíme právě v těch skleněných nebo porcelánových konvicích. Na připravený čaj naléváme čerstvě se vařící vodu. Teplá voda, která se již vařit přestala, nevyluhuje dobře čaj - je pak bez barvy a bez chuti.
Příprava čaje by měla být "záležitostí", tedy jakýmsi "obřadem". Vlastně i káva a kakao, pokud si je chce člověk opravdu dobře vychutnat. Čaj a jeho příprava je na tom však zcela jinak. Konvice na čaj by měla být suchá a vyhřátá, lístky čaje by se měly zalévat vroucí vodou a v teple dále louhovat. Teprve pak by se měl slévat do šálků, které také předem vypláchneme horkou vodou. Teplo dodá čaji tu správnou vůni a chuť. Pokud jde o lístky čaje, nevadí, když je nescedíme. Spadnou samy ke dnu šálku. Kovové cedítko navíc kazí chuť čaje. Takový čaj má být podáván v okruhu přátel, kteří nikam nespěchají, a kteří chtějí volnou chvíli věnovat příjemnému odpočinku.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena