Drůbež, ryby, zvěřina i všechny druhy masa lze poměrně jednoduše zmrazit. Ale i tak přidám několik dobrých rad, jak si maso před mrazením nejlépe upravit.
Krůtu je lepší před zmrazením naporcovat: Nejprve ostrým nožem prořízneme kůži kolem prsou a maso oddělíme od kosti, podle potřeby můžeme prsa nakrájet na plátky. Pak oddělíme stehna a křídla. Maso si rozdělíme do mikrotenových sáčků zvlášť. Kosti můžeme zmrazit na polévku. Syrové krůtí maso mrazíme nejdéle 4 měsíce.
Kuře by v mrazničce nemělo chybět. Kuře se musí zmrazit již v den zabití. Záleží na způsobu další úpravy, ale doporučuji kuře před mrazením naporcovat. Pomocí nůžek na drůbež si kuře rozdělíme na čtyři kousky a mrazíme v mikrotenových sáčcích nebo miskách z alobalu. Zmrazené kuře před úpravou necháme vždy rozmrazit.
Každou rybu můžeme zmrazit, pokud ji dostaneme čerstvou. Rybí maso částečně upravené dušením nebo pečením, mrazíme bez dalších přísad, nebo smíchané se zeleninou. Nesolíme! Kapra stáhneme z kůže nebo zbavíme šupin pomocí ostrého nože. Poté ho vykucháme, dáváme pozor na žluč, odstřihneme ocasní i hřbetní ploutve. Kapra mrazíme celého, nebo již naporcovaného. Mrazené rybí maso necháme rozmrazit při pokojové teplotě. Pokud spěcháme, podržíme je pod studenou tekoucí vodou a opatrně je oddělujeme od sebe. Nikdy na maso nepouštíme horkou vodu, zničili bychom cenné látky.
Zvěřina se ke zmrazení hodí výborně, váha masa vcelku by neměla přesáhnout 2kg.
Čerstvého bažanta necháme 3 - 4 dny v chladu viset. Poté ho oškubeme, vykucháme a odřízneme hlavu a nožky. Křidýlka a stehýnka přivážeme k tělu a zabalíme do alobalu. V mrazničce skladujeme 3 měsíce. Srnčí maso zbavíme loje a rozdělíme podle pozdějšího využití. Maso na pečení odblaníme, maso na guláš vykostíme a nakrájíme na kostky. Jednotlivé porce si samostatně zabalíme do mikrotenových sáčků nebo uložíme do alobalových misek. Uložené může být maximálně 4 měsíce. Hřbet a kýtu ze zajíce nebo králíka před zmrazením nešpikujeme, slaninou bychom zkrátili možnou dobu uložení až 4 měsíce.
Čerstvé maso zmrazujeme běžně. Maso před zmrazením zbavíme tlusté kůže a přebytečného tuku, které využijeme k přípravě silného vývaru. Rovněž je lepší maso vykostit, protože kosti zbytečně zabírají místo. Je nutné si maso před mrazením upravit podle toho, jaké bude jeho další využití. Maso na řízky stejně jako silnější plátky na steaky prokládáme před zmrazením svačinovým papírem nebo alobalem. V mrazničce uchováváme až 5 měsíců. Steaky při rozmrazování už můžeme okořenit česnekem či pepřem, nikdy je ale nesolíme! Maso na guláš nakrájíme na kostky, rozložíme na tác tak, aby se nedotýkaly a necháme je předmrazit. Teprve následně je sesypeme do mikrotenového sáčku. Uložené vydrží 2 měsíce. Pokud chceme zmrazit připravené masové špízy z jehněčího nebo telecího masa, můžeme je prokládat například zelenou paprikou. Nikdy do nich nepřidáváme cibuli, která nelze zmrazit, ani slaninu, která zkracuje dobu uložení. Připravené špízy naskládáme do alobalových misek a vložíme do mikrotenového sáčku. Podle použitých přísad vydrží v mrazničce až 2 měsíce. Mleté maso určené ke zmrazení meleme jen z čerstvého masa. Uděláme z něj placičku, uložíme na alobalovou misku a ihned mrazíme. Uložené může být maximálně měsíc. Játra před zmrazením opereme, nakrájíme na plátky a jednotlivé plátky proložíme před zmrazením alobalovými pásky. Mrazíme až 2 měsíce.
Pro nečekanou návštěvu, nebo naopak, když neodhadneme množství a zbude, je dobré mít v mrazničce připravený nářez z několika druhů salámu. Jednotlivá kolečka stejného druhu prokládáme alobalovými pásy stejné velikosti. Nebo si rozložíme na alobalové misky salámy několika druhů tak, aby se jen mírně překrývaly, a jednotlivé vrstvy proložíme svačinovým papírem. Porce potom vkládáme do mikrotenových sáčků. Neuchováváme déle jak 1 měsíc. Rozmrazení při pokojové teplotě nepotrvá déle jak půl hodiny, podle velikosti vrstvy.
A jako vždy na konec malá připomínka. Před uložením do mrazničky si jednotlivé porce nezapomeneme popsat - uvedeme druh mrazeného masa, jeho další využití a datum. Např. kuřecí prsa krájená, na minutku, 11.7.2008.
Přeji vám s mrazničkou mnoho dobrého.
Pokud máte sami nějaké nápady zkušenosti i rady, podělte se o ně s námi.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena