Chystáte se na dovolenou? Nebo jen chcete strávit slunný víkend na chatě? Budou se vám hodit mrazené potraviny. Ale jak je zmrazit tak, abychom nezničili jejich vzhled a rozmrazený pokrm byl jedlý?
Chléb musíme koupit úplně čerstvý, nejlépe ještě teplý. Doma ho podle potřeby nakrájíme nebo jej celý zabalíme do alobalu a vložíme do mrazničky. Zmrazený vydrží až měsíc, pokud je z bílé mouky, 2 měsíce z tmavé mouky. Rozmrazovat ho necháme při pokojové teplotě. Rychlejší způsob je vložit chléb na 10 minut do rozehřáté trouby. Pokud jsme zmrazili toastový chléb, necháme jej rozpéct v topinkovači.
Pečivo (samozřejmě opět čerstvé) zabalíme do mikrotenového sáčku a vložíme do mrazničky. Mrazíme maximálně 2 týdny. Pro rozmrazení rozložíme pečivo na plech, který jsme jemně postříkali vodou a v předehřáté troubě asi 10 minut rozpékáme.
Mraznička je velice dobrým pomocníkem při zmrazování domácích moučníků. Můžeme si je tak napéct "do foroty" a podle potřeby je pouze rozmrazovat. Zmrazit můžeme i kynuté, listové, tvarohové, piškotové, linecké nebo nudlové těsto. Kynuté pečivo, vánočky, bochánky, koláče nebo buchty, balíme ještě teplé do alobalu a po vychladnutí zmrazíme. Pokud chceme zmrazovat již nakrájený moučník, dort nebo piškot, jednotlivé porce necháme předmrazit a poté je prokládáme pásky alobalu. Jako celek zabalíme do alobalu nebo vložíme do mikrotenového sáčku. Před zmrazením pečivo necukrujeme a cukroví neslepujeme marmeládou. Nikdy nezmrazujeme sněhové pečivo! Moučníky zmrazujeme nejdéle 2 měsíce. Výrobky z listového těsta, tvarohového těsta a slané pečivo klademe ještě zmrazené na plech postříkaný vodou a necháme je v troubě rozpéct. Koláče, buchty, dorty nebo piškotové pečiva necháme rozmrazit při pokojové teplotě.
Chceme-li zmrazovat těstoviny, je vhodnější z nich připravit třeba salát. Pokud chceme zmrazit těstoviny na přípravu nákypů, smícháme je s připraveným masem nebo zeleninou.
Pokrm balíme do alobalových misek, které pak rovnou vložíme do trouby. Do těstovin přem mrazením nedáváme vejce, mléko ani sýr!
Zmrazení rýže je výhodnější jen u náročnějších pokrmů jako je rizoto, rýžový nákyp nebo rýžový salát. Zmrazená čistá rýže je vhodnou zavářkou do polévek. Rýži můžeme v mrazničce uchovat až 3 měsíce.
Syrové brambory v domácnosti zmrazit nelze. Velice dobře se ovšem dá zmrazit bramborová kaše, kterou vložíme do misky ve které ji potom můžeme rovnou zapéct, např. posypanou strouhaným sýrem. Bramborové knedlíky zmrazujeme syrové i uvařené. Pokud už plánujeme jejich mrazení, mrazíme raději syrové těsto zabalené do mikrotenového sáčku. Uvařené knedlíky necháme na tácku předmrazit a potom je sesypeme do mikrotenového sáčku. Můžeme je uchovat až 2 měsíce. Zmrazené knedlíky vkládáme do vařící osolené vody a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Bramborové těsto necháme rozmrazit při pokojové teplotě. Zmrazit můžeme i bramboráky. Jednotlivé vychladlé placky prokládáme kolečky alobalu a balíme do mikrotenových sáčků. Poté je můžeme po jednom rozmrazit třeba v mikrovlnce nebo pouze při pokojové teplotě. Pak bych ovšem doporučila jejich opětovné "rychlé opečení" na suché pánvi.
Mraznička je velice dobrý pomocník, pokud uvaříme více než je potřeba. Skoro všechny potraviny nebo pokrmy tak do ní můžeme vhodně uložit. Určitě se nevyplatí uvařit rýži nebo těstoviny a dát je zmrazit. Pokud vám ovšem část porce zbyde, je to nejsnadnější řešení. Veškeré potraviny a pokrmy je nutno před uložením do mrazničky označit datem a hlavně názvem. Nikdy se nespoléháme na svou paměť - po týdnu už dude "děravá".
Tak už jsme mrazili ovoce, zeleninu, vejce, sýry, moučníky i přílohy. Zbývá ještě příprava masa, to bude téma posledního článku o mrazení potravin.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena