Houby, vejce, palačinky, sýry a mléčné výrobky. Všechno se dá zmrazit. Mrazené nebo předmrazené potraviny můžete využít při své dovolené.
Houby se dají velice dobře zmrazit, pokud jsou čerstvě nasbírané, velmi dobře očištěné a tepelně upravené. Do vařící osolené vody se špetkou kyseliny citronové vkládáme houby, malé vcelku a větší rozkrájené na stejně velké kousky. Předváříme 4 - 8 minut, poté scedíme, necháme vychladnout a plníme do misek. Takto předvařené houby vydrží v mrazničce až 2 měsíce. Houby můžeme zmrazit i dušené. Nakrájené houby podusíme ve vlastní šťávě, přidáme malé množství oleje a dodusíme doměkka. Vychladlé plníme do misek a v mrazničce uchováváme maximálně 3 týdny.
Jelikož jsou vejce k dostání po celý rok, není důvod je mrazit. Celá vejce se vůbec mrazit nedoporučuje. Často se nám však při vaření stane, že potřebujeme pouze bílek nebo naopak žloutek. Zbylé žloutky rozšleháme vidličkou se solí (5 žloutků a špetka soli) a směsí naplníme kelímky. Zbylé bílky jen lehce prošleháme a naplníme misky na led (1 miska odpovídá 1 bílku).Můžeme zmrazit i celá rozšlehaná vejce (2 vejce a špetka soli), která naplníme do kelímků. Vejce můžeme v mrazničce uchovat až 6 měsíců. Vařená vejce zmrazit nelze, neboť žloutek ztuhne a bílek získá konzistenci gumy. Vařená vejce ovšem lehce zmrazíme zapracovaná do omáček nebo pomazánek.
Pokud jsme si upekli více omelet a vidíme, že už není nikdo, kdo by je slupnul, můžeme je ihned zmrazit. Mezi jednotlivé omelety, ať už sladké nebo slané s náplní, vložíme pásek alobalu a potom vychladlé jednotlivé porce zabalíme do alobalu. Zmrazené vydrží až 2 měsíce. Palačinky si můžeme připravit i předem - 200g hladké mouky, 4 dl mléka, 1 lžička soli, 6 vajec a 100g másla nám postačí na 16 palačinek. Hotové palačinky skládáme na sebe, přičemž je prokládáme kolečkem alobalu stejné velikosti. Vychladlé palačinky zabalíme do alobalu a uložíme do mrazničky maximálně na 2 měsíce. Takto připravené palačinky se nám budou hodit o víkendu na chatě či chalupě.
Mrazení sýrů není vůbec potřeba, jsou k dostání v každém obchodě. Ale pokud opravdu chceme mrazit, budou se hodit následující rady. Hermelín musí být před zmrazením již vyzrálý, po rozmrazení dále není schopen zrání. Zmrazujeme raději sýry s větším obsahem tuku zabalené do alobalu. Méně tučné sýry před mrazením nastrouháme a uložíme do uzavřených misek. Měkké sýry mrazíme nerozbalené a uložené v mikrotenových sáčcích. Plátkový sýr mrazíme proložený fólií nebo alobalem. Sýry si můžeme předmrazit třeba před cestou na dovolenou.
Mléko se zmrazit nedoporučuje, stejně tak podmáslí nebo kefír. Potraviny by po rozmrazení byly příliš vodnaté. Zmrazit lze ovšem tvaroh a některé druhy jogurtu. Tvaroh se nejlépe zmrazuje už jako hotová pomazánka nebo mírně rozředěný a ochucený, třeba bylinkami nebo marmeládou s cukrem. Smetana ke šlehání se dá zmrazit pouze čerstvá, jinak nepůjde po rozmrazení našlehat, může chutnat po mýdle a tvořit v teplém nápoji vločky.
Zmrazit se dá i pečivo, přílohy a hlavně maso. Což bude téma příštího článku.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena