Připravte si větrníky či věnečky, jedny z nejoblíbenějších cukrárenských zákusků, sami doma. Jejich základem je někdy trochu obávané odpalované neboli spařované těsto. Není třeba se ho však děsit, s námi ho zvládnete!
Odpalované těsto má ojedinělou vlastnost - je neuvěřitelně lehké a nadýchané. Jeho příprava je trochu neobvyklá. Ale když se naučíte pár vychytávek a po pár pokusech pečení vytvoříte zákusky jako z cukrárny, dočkáte se obdivu. Navíc si můžete pohrát s tvary i náplněmi, které mohou být sladké i slané.
Odpalované těsto připravujeme ve fázích. Základem je přesné odměření surovin, aby se těsto opravdu povedlo.
Plech vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme tukem. Cukrářským sáčkem tvoříme věnečky, větrníky nebo banánky. Když nemáme po ruce zdobící sáček, pomůžeme si obyčejným igelitovým sáčkem, který těstem naplníme, a ustřihneme růžek.
Můžeme tvořit i obyčejné placičky nebo dělat lžičkou "pusinky". Zásadou je dodržet na jednom plechu stejně velké tvary, aby se odpalované těsto propeklo rovnoměrně.
Odpalované těsto vkládáme do hodně vyhřáté trouby (až na 220 °C) a takto zprudka pečeme asi 7 minut, těsto nám nabude a nafoukne se. Pak teplotu snížíme (asi na 160 °C) a dopékáme zvolna, až je povrch zlatavý. Pak troubu mírně pootevřeme a odpalované těsto necháme dosušit, bude stačit 10 minut.
Rozkrojené odpalované těsto čeká na plnění - žloutkovým krémem, čokoládovým nebo karamelovým krémem.
Rychlou variantou je vyšlehaná smetana nebo pařížská šlehačka.
Pokud chceme méně tučnou náplň, můžeme připravit našlehaný tvaroh a zdobičkou ho na pečivo nastříkat.
Recepty z odpalovaného těsta, které by vám neměly ujít:
(doba přípravy 75 min)
Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta
(doba přípravy 60 min)
(doba přípravy 60 min)
Foto: Pixmac.cz
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena