Láká vás vyrazit si v blízké době do přírody a užít si prvního sluníčka? Co takhle si zpříjemnit výlet i dokonale připraveným piknikem? Pár rad pro první piknikové pokusy.
První jarní paprsky vybízí k procházkám, túrám, ale i k pohoštění v přírodě. Stačí přibalit proutěný košík plný jídla a pití, deku, pár polštářků a doplňků ke snadné konzumaci.
Balení všech těch dobrot, které jsme si připravili, by nám nemělo zabrat moc času. Postačí pár umělohmotných krabiček, některá jídla snesou i pouhé zabalení do alobalu, celé kousky ovoce klidně i obyčejný sáček. Na teplé nápoje si pořídíme termosku, na chlazené naopak malé chladící boxy, případně termoobaly na lahve, které účinkují obdobně.
Vše pak jednoduše naskládáme do piknikového koše, který dnes už obsahuje i vlastní příbory, talíře, hrnky, prostírání či utěrky. Piknikové koše seženeme jak s plastovou výbavou, tak s nádobím z porcelánu, ty samozřejmě bývají dražší. Další variantou jsou piknikové termotašky a batohy, které udrží jídlo v chladu bez dalších pomůcek navíc. Ale uznejte sami, proutěný piknikový koš vypadá při této příležitosti opravdu nejlépe.
Základem je samozřejmě prostorná deka, její velikost přizpůsobíme počtu strávníků. Čím větší bude, tím větší pohodlí bude každý mít. Deku můžeme doplnit i menšími polštářky, ale také menším ubrusem, který jasně určí, kam sáhnout po jídle a pití. Pokud nemáme součástí piknikového koše potřebné nádobí, nezapomeneme na papírové tácky, příbory (klidně i plastové na jedno použití) a kelímky na nápoje. A co nám nesmí chybět, odkládací talířek na zbytky, pytlík na odpadky, papírové ubrousky a hygienické vlhké kapesníčky na otření úst i mastných rukou.
Piknik nám může kromě počasí zkazit také dotěrný hmyz, ať už jde o mouchy, vosy či mravence. Proto s rozmyslem odkládáme zbytky jídla vedle do trávy a na tělo použijeme před piknikováním repelent. Jídlo v krabičkách vždy přikrýváme plastovými poklopy či utěrkami, nápoje si během popíjení hlídáme.
Do piknikového koše lze nabalit téměř cokoliv. Ale uznejte sami, že vzít každému krabičku s hlavním chodem, který má člověk běžně na talíři, nebylo by to ono. Lepší je připravit více menších chuťovek, ať si každý sáhne po tom, na co mu zrovna přijde chuť. Vyhnout bychom se měli jídlům obsahující majonézu, rybám, měkkým sýrům a salámům, listovým salátům a čokoládě, tedy pokrmům, které rychle podléhají zkáze nebo by na teple příliš roztávaly.
Piknik lze uspořádat prakticky kdekoli. Je to jen o odvaze a hlavně štěstí, protože najít místo s pěkným výhledem, relativním klidem a čistým okolím (hlavně bez exkrementů) je někdy oříšek. K piknikování vybízí centra měst, ale i úplná zákoutí přehrad, parků a zahrad. Pod širým nebem lze nalézt spoustu míst, dokonce některé zámky a hrady pořádají piknikové párty s kompletním servisem, a to nejen v trávě, ale třeba i během projížďky na lodičce.
Francouzský toast
(doba přípravy 20 min )
Slané pečivo se sýrem
(doba přípravy 1 hod )
Slané zázvorové rohlíčky
(doba přípravy 1 h 30 min )
Plněné slané minihamburgery
(doba přípravy 1 hod )
Výborné muffiny s kousky čokolády
(doba přípravy 30 min )
Jahodová hrníčková bublanina
(doba přípravy 1 hod )
Dýňové karbanátky
(doba přípravy 45 min )
Při procházkách přírodou jistě narazíte na úžasnou bylinku - mědvědí česnek
Sezóna medvědího česneku odstartovala - naučte se z něj připravit skvělé pesto, polévku i přílohu
Nezaměnitelná vůně medvědího česneku je skutečným znamením, že jaro je tu v plné síle. Medvědí česnek je doslova zelený poklad a vyplatí se ho zařadit do řady pokrmů. Jak na to?
Jarní recepty našich čtenářů: Který zkusíte vy?
Spolu s jarním počasím se nese i chuť odlehčit jídelníček a využít sezónní potraviny. Přinášíme vám 10 jarních receptů, se kterými se vám podaří obojí.
Úvodní foto: Shutterstock.com
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena