Víte, jak grilovat? Jak dlouho maso nebo zeleninu udržovat na roštu? Jaké použít koření? Dočtete se dnes v nabízených praktických radách.
Ke grilování používáme jen kvalitní maso. V případě drůbeže či zvěřiny dobře odležené. Před grilováním maso nakládáme do různých marinád. Než maso položíme na rošt, měli bychom ho osušit čistou utěrkou či ubrouskem. Můžeme použít i tácky z alobalu určené ke grilování, neztratí se tak připravená marináda a nedochází k přepalování pokrmu či úniku marinády na žhavé uhlíky. Před položením masa rošt potřeme olejem, aby se na něm maso nepřipalovalo. Pak necháme maso po obou stranách pár vteřin "zatáhnout", aby neunikala šťáva. Teprve potom potíráme marinádou a otáčíme podle receptu. K otáčení používáme kleště. Vidličkou do masa během přípravy nepícháme, protože z něj pak vytéká šťáva. Poslední minutu grilování lze pro zlepšení chutě vhodit na uhlíky jalovec, česnek nebo jiné aromatické přírodní látky.
Vždy záleží na kvalitě potravin, vzdálenosti roštu od uhlíků, na velikosti porce, síle i směru větru. Uvedené časy jsou tak jen přibližné. Použijeme-li alobal, doba se prodlužuje. Alobal má však své nezastupitelné místo při přípravě diet, ryb a při grilování na otevřeném ohni.
Z grilovaných pokrmů získáme jen minimum šťávy. U plynových grilů ji můžeme zachytit do podloženého pekáčku. Proto pokrmy doplňujeme různými omáčkami a zeleninovými či ovocnými saláty.
Na grilování můžeme použít v podstatě jakékoliv koření. Na dnešním trhu je ho široký výběr. Nejjednodušší je použití grilovacího koření, ale je tu nebezpečí, že všechna mají ve výsledku stejnou chuť. Je lepší namíchat si vlastní směs, může tak být buď jemnější nebo ostřejší a vhodná pro náš druh připravovaného masa. Do jemné směsi přidáme kardamom, hřebíček, muškátový květ, skořici, kmín a muškátový oříšek. Pokud si připravujeme ostřejší směs, ubereme na množství skořice a přidáme bílý pepř. Vše umeleme a dobře promícháme. Kouzelnou chvíli si připravíme použitím hmoždíře, koření velmi hezky voní a naše příprava na grilování tak dostane nádech něčeho výjimečného. Dále často používáme tabasco, což je řídká ostrá omáčka z chilli papriček. Můžeme ji nahradit vývarem z feferonek (voda, pokrájené feferonky, sůl a polévkové koření). Mletý černý pepř je vhodné nahradit bílým, který je stejně aromatický, ale dráždí méně žaludek. Může být podáván i dětem. Pozor dáváme na množství používané soli. Každé balení solí jinak silně a sůl bývá přítomna i ve směsích grilovacích koření. Řídíme se tedy chutí a zvyklostmi v rodině. Hořčici můžeme nahradit doma vyrobeným chutney (čatní), které pochází z Indie. Je to hustá omáčka ze zeleniny, ovoce, koření a různých přísad. Chutney má být sladkokyselé s příchutí orientálního koření. Před použitím se musí nechat rozležet, aby mělo správnou chuť.
Jedničkou na trhu je plynový gril G21 California od české značky G21. Poctivé a chytré zpracování 4hořákového grilu s piezoelektrickým zapalováním, kvalitním litinovým roštem, systémem Flame Tamer proti přepalování nebo vestavěným teploměrem vyzdvihují všichni spokojení zákazníci. Praktické odkládací poličky včetně vestavné nádobky na naložené maso dokazují, že výrobce myslel opravdu na všechno.
Oloupeme dvě jablka, vykrojíme jádřince a jablka drobně pokrájíme. Přidáme deset vypeckovaných a pokrájených švestek. Společně vše dusíme, promícháme s jednou sklenicí kečupu a povaříme. Naplníme do skleniček a necháme do dalšího dne odležet. Příště si povíme, jaká masa můžeme jakým způsobem můžeme na grilu připravovat.
Foto: Profimedia.cz
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena