Dříve lidé věřili spoustě různých příčin, které měly vliv na jejich choroby. Lidová medicína na každou bolest své léky jistě má, jsou účinné, ale některé mohou i uškodit.
Lidé věřili například i tomu, že zubní kaz mají na svědomí červíci žijící v ústech. Pavučiny používali na rány, protože pevně věřili tomu, že se potom rychleji zahojí. Ale o pravých příčinách chorob se toho vědělo málo.
Viry a bakterie byly zcela neznámými pojmy. Některé pověry se přesto tradují do dnešních dnů a nejen v ústním podání našich babiček, ale také v některých učebnicích.
Jenže my dnes víme, že právě čerstvý vzduch zbaví ovzduší v místnosti choroboplodných zárodků a navíc poskytne nemocnému potřebný kyslík.
Po velké porci zmrzliny nás může bolet břicho nebo můžeme dnes dostat salmonelózu. Ale někteří lékaři zmrzlinou úspěšně léčí záněty nosohltanu a mandlí.
Podle toho by všichni sportovci - běžci, cyklisté apod. nesměli na trati používat ke svému občerstvení vodu či jiné prostředky k doplnění vypocených tekutin, ale také by po závodech byli odvezeni do nemocnic pro dehydrataci organismu. A nejen oni - dělníci, pracující v náročných odvětvích, žáci ve školách nebo na táborech, úředníci na úřadech, zejména při vyšších teplotách, které právě v letních měsících panují. Pít při větším množství vypocených tekutin je naopak velice prospěšné.
Toto rčení občas platí dodnes. Známe jistě dny, kdy si ani nevzpomeneme třeba na sklenici mléka. Pak se objeví neskutečná žízeň, kterou nelze zahnat ani sklenicí dobré studené vody, jen mlékem. Jistě to platí i o jiných potravinách, které si tělo vyžádá, ale patří sem i cukr, sůl a další.
To by ale bylo velice jednoduché, pokud by toto platilo. Pravda je ale jiná. Například dobrá chilli paprička občas tělu jen prospěje, proto je vhodné ji přidávat při úpravě některých jídel. A akné? Příčin, proč vzniká, je mnoho, ale hlavní roli tu hrají hormony a dané dispozice.
Zvýšená teplota je jedním z obranných mechanismů, kterými se tělo člověka zbavuje vlastními silami infekce. Pokud jde o léky na snížení teploty, pak je na místě je použít při teplotách vyšších, blížících se 40 °C.
Rozhodně toto neplatí při konzumaci alkoholu, po kterém se nám udělá nevolno, nebo po konzumaci nevhodného jídla. Příčinou nevolnosti může být třeba virová žloutenka, kdy při požití alkoholu játra dokáží vzdorovat. A nevhodné jídlo? Zkuste si přidat to, co vám nechutná, po čem máte "žaludek jak na vodě".
Pokud nejsme vážně obézní, pak každodenní postoj na váze a sledování pohybu ručičky není nutný. Více nám beztak poví nedopnutý zip u kalhot či sukní, těsný límeček u košile nebo jen samotné zrcadlo, u kterého se vzhlížíme každé ráno. Naše hmotnost v průběhu měsíce může kolísat až o 3 kg - třeba podle zadržené vody v těle.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena