Každý z nás to musí jednou zažít, vylétneme z hnízda a už se nemůžeme spoléhat na to, že nám maminka uvaří a obstará celou domácnost. Nastane okamžik, kdy budeme muset něco uvařit.
Všechno je jednou poprvé. Pokud vás doma maminka nenutila do vaření, aby vám předala své cenné rady a zkušenosti, jste teď dost ošizeni. Je toho spousta, co v kuchyni musíte znát, abyste se naučila vařit. Ovšem všechno se má dělat postupně a s klidem, a tak je to i s vařením. Není možné, abyste jako své první uvařené "dílo" chystala na stůl svíčkovou, která patří v přípravě k těm složitějším. Začít můžete třeba s brambory a smaženým sýrem. Nikdo po vás nemůže chtít, abyste byla od prvního dne vynikající kuchařkou. Konec konců říká se, že žádný učený z nebe nespadl - to platí i v kuchyni. Věřím, že váš partner bude rád, když uvaříte jakékoliv jídlo, které bude chutnat skvěle, než abyste se potila několik hodin v kuchyni a připravila složitý pokrm jen proto, že je to jeho oblíbené jídlo. Třeba by se pokrm nepovedl a vás by to nejen zklamalo, ale i odradilo od dalších pokusů. První zhotovený pokrm má být pochválen. Není kam spěchat, začněte snadnými pokrmy k těm obtížnějším, jen tak se naučíte vařit a jednou z vás bude báječná, chválená kuchařka a hostitelka.
Jedním z nejsnadnějších pokrmů na přípravu jsou saláty. Je jich mnoho druhů a obměnou několika ingrediencí vám vznikne jinak chutný pokrm. Saláty jsou zeleninové či ovocné, s těstovinami, luštěninové, se zálivkou či dresinkem. Jednoduchý pokrm, který by měl zvládnout i začátečník - salát libovolné kombinace. V kuchyni mysleme na dostatek místa. Pro začátečníka je dobré, když si před samotným vařením přečte celý recept a podle něj si připraví všechny potřebné ingredience, ale také potřebné náčiní. To zvládne každý. Když se v receptu píše "nakrájíme", je jasné, že budeme kromě nože potřebovat také prkýnko. Pokud budeme pokrm vařit, musíme správně zvoliv velikost hrnce, apod. Máme-li připravené veškeré nádobí, náčiní a také suroviny, začneme s pracovním postupem.
Při vaření postupujeme od špinavé práce k čisté a dokončovací. To znamená, že nejprve potřebné ingredience rozbalíme a obaly vyhodíme do odpadkového koše. Jako další krok je omývání a očištění. Maso nejprve omyjeme a pak zpracujeme, ovšem brambory nejdříve oloupeme a až poté je omyjeme. Když připravujeme steaky či jakékoliv maso krájené na plátky, tak ho nejprve omyjeme, pak pokrájíme a teprve potom dále upravujeme. Pokud do pokrmu patří zelenina, tak ji omyjeme, oloupeme, např. papriku zbavíme jádřince a stopky, pak ji ještě vypláchneme zevnitř, cibuli oloupeme, mrkev oškrábeme, květák zbavíme listí a košťálu.
Pokud budeme smažit či restovat, připravíme si suroviny, pak teprve rozehřejeme v pánvi či hrnci olej.
Koření nemusí vždy pokrm ochutit, ale snadno také pokazit. Pozor si dáme na sůl, přesolení je snad nejčastějším důvodem nepovedeného jídla. Dále si dáváme pozor na mletou papriku, pokud ji dáme na maso, které restujeme, a nepřelijeme ji okamžitě vodou či vývarem, zhořkne. Totéž platí i s jinými druhy koření. Majoránku do jídla vždy přidáváme až ke konci vaření. Ale samozřejmě když chystáme bramboráky, musíme ji přidat ještě do syrové směsi, až pak budeme placky smažit.
A jedna z nejdůležitějších věcí v kuchyni (kromě pevných nervů v začátcích) je datum spotřeby a čerstvost všech potravin. Než začneme vařit maso, nejdříve se přesvědčíme, že není zkažené. Vejce nedáváme rovnou do pokrmu, nejdříve ho rozklepneme opatrně do hrnku, jednak se tím ujistíme, že to nebyl tzv. pukavec, ale také nebudeme mít v pokrmu kousky skořápky. Když si nejsme jisti čerstvostí, vždy ke všemu nejprve přivoníme, případně lžičkou ochutnáme, nožem kousek odkrojíme. V případě syrového masa se však musíme spolehnout pouze na svůj čich.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena