Když pálí žáha, není to nic příjemného. Někdo pyrózu ani nezná, jiný se s pálivým pocitem na hrudníku potýká velmi často.
Bolestivý pocit pálení za hrudní kostí, který cítíte od žaludku až ke krku, k tomu hořkokyselá chuť v ústech, obtížné polykání, zvýšené slinění a časté říhání. Znáte tyto pocity po jídle? Pak trpíte právě pyrózou neboli pálením žáhy. Tyto nepříjemné pocity má na vině hned několik faktorů, a to nedostatečná očišťovací funkce jícnu, nedostatečnost jícnového svěrače a špatné vyprazdňování žaludku. Organismu pak jen stačí nesprávná skladba jídelníčku, špatný životní styl, konzumování potravin, které pyrózu právě u vás vyvolávají, a pálení žáhy se stane "věrným přítelem" hned po dobrém jídle.
Pálení žáhy se objevuje velmi často v těhotenství díky nitrobřišnímu tlaku při rostoucí děloze. V tomto případě ovšem pyróza ve většině případů po porodu vymizí.
Pokud chceme sáhnout po podpoře ze strany přírodních prostředků, připravíme si čaj z máty, meduňky, pelyňku, puškvorce nebo pampelišky. Osvědčenou a známou první pomocí je jedlá soda. Blahodárně působí také mandle - stačí sníst denně jen pár kousků.
Všeobecně platí, že z jídelníčku je třeba vyloučit vysokotučné potraviny, příliš kořeněná a pálivá jídla, moučníky a pečivo z kynutého těsta, kyselé ovoce a těžko stravitelné i zeleninové pokrmy. Třeba taková kapusta, syrová paprika, cibule, česnek, luštěniny a vařená vajíčka dokáží udělat pěknou neplechu. Stejně tak sycené nápoje, ředěné džusy, zrnková káva, bílé víno a většina druhů alkoholu.
Pokud upravíte svůj denní a dietní režim a potíže přesto neustoupí, raději vyhledejte lékaře. Po pár vyšetřeních vám možná stanoví medikamentózní léčbu. Řada léků proti pálení žáhy je i volně dostupných, kdy jde převážně o antacida, které snižují kyselost žaludečních šťáv.
Foto: Pixmac.czAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena