Rychle z práce do družiny vyzvednout děti, odvést je na plavání, dojet na nákup, opět je vyzvednout, připravit rychlou studenou večeři, vyžehlit, poklidit a padnout vysílením. Na nic jiného není čas. Proč bychom pak měli toužit po "loudavém" hrnci?
Odpověď je snadná. Právě proto, že je pomalý. Elektřinou napájený hrnec totiž stačí zapnout a pokrm se připravuje dlouhé hodiny absolutně bez naší asistence. Mezitím náš drahocenný čas můžeme věnovat jiným povinnostem.
Tento vynález pochází z Ameriky, hospodyňky jej zde využívají již sedmatřicet let. V USA se objevil pomalý hrnec v dokonalém načasování, právě na začátku 70. let zmítala zemí energetická krize a tento vynález s nízkou spotřebou energie záhy oslovil statisíce lidí.
Pomalé hrnce se u nás prodávají nejčastěji o objemu 3,5 nebo 6,5 litru. Fungují na principu velmi pomalého vaření, příprava pokrmu v něm podle potřeby trvá čtyři až deset hodin. Ingredience se vaří při teplotě kolem 95 stupňů Celsia.
Suroviny stačí nakrájet, dát do hrnce, zamíchat, přikrýt, nastavit časovač, spustit a dále se již o pokrm nezajímat.
Nemusíme mít strach ani o přílišný odběr elektrické energie, příkon hrnce je okolo 250W, oproti tomu klasické varné desky mají příkon i 7kW.
Pokrm se v hrnci vaří minimálně čtyři hodiny, ale podle potřeby i dvakrát tak dlouho. Jednoduše tak stačí třeba večer vložit ingredience, nastavit požadovanou dobu přípravy, hrnec se po dovaření vypne a pouze udržuje teplotu. Ráno si pak jen nandáme jídlo na talíř.
Do pomalého hrnce není nutné dávat tuk, proto je vaření velmi šetrné a dietní. Z hrnce se navíc neodpařuje voda, proto se pokrm ani nepřipálí, navíc je i šťavnatý. Tato metoda vaření je též šetrná k vitamínům.
V nabídce maloobchodů jsou i hrnce s časovým spínačem, večer tudíž stačí vložit ingredience do hrnce, ve čtyři ráno se hrnec sám zapne a na dvanáctou hodinu je připraven lahodný oběd. Existují též hrnce s odnímatelnou nádobou, ve které můžeme vařit na přímém ohni, dát ji do mrazáku nebo třeba do mikrovlnky a ještě ji můžeme použít jako dekorativní servírovací mísu.
Nejjednodušší je zapojit fantazii a experimentovat. V pomalém hrnci lze uvařit polévky, guláše, omáčky, dušenou zeleninu, plněné papriky, francouzské brambory, masové rolády. Samozřejmě během vaření můžeme hrnec otvírat, jídlo dochucovat, zahušťovat, tak jak se nám zlíbí. Zní to jako pohádka a kdo to nezkusil, neuvěři. Většina lidí stravu připravenou v pomalém hrnci hodnotí jako velmi chutnou, a tak se již ani já nemohu dočkat, až si jej pořídím.
Máte-li i vy pozitivní či negativní zkušenosti s pomalým hrncem, podělte se o ně s ostatními čtenáři.
Ilustrační foto: Profimedia
Autor:Sarkak
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena