Moučníky, dezerty a cukroví obzvlášť zdobí nejrůznější polevy. Podrobně se podíváme na tu nejpoužívanější - čokoládovou.
Každý zná čokoládu na vaření nebo předpřipravené (dost slazené) polevy v sáčku, které stačí jen rozpustit v horké vodě. Rozpuštěná čokoláda i polevy jsou zpravidla hustší a je nutné je rozředit. Jak na to, aby se nám čokoládová poleva nesrazila, pěkně se leskla a vypadala po zatuhnutí jako z cukrářství?
Čokoládu i polevu rozpouštíme v nádobě nad parou nebo ve vodní lázni. Obojí ředíme ztuženým (bílým) stoprocentním tukem. Ředění určujeme podle hustoty, ale nikdy nepřesahujeme více než 20% tuku z celého obsahu polevy. Tuk přidáváme nakrájený na malé kousky, aby se rychle rozpustil zároveň s nalámanou čokoládou.
Na ředění čokoládové polevy nikdy nepoužíváme rostlinné tuky (máslo, Hera, jiný tuk na pečení), protože vždy obsahují nějaké to procento vody. Poleva by byla měkčí, málo lesklá a lepkavá. Dobře připravenou čokoládovou polevu používáme na polévání celých moučníků či celých ploch cukroví.
Pro zdobení kornoutkem, cukrářským sáčkem a "k malování" potřebujeme čokoládovou polevu tužší a neroztékavou. Pokud je poleva řídká, stačí ji zakápnout cukrovým rozvarem nebo vodou. Tuhou čokoládovou polevu můžeme použít i ke zhotovení malých ozdob - plníme jimi malé formičky a po zatuhnutí jen jednoduše vyklopíme.
Aby byla poleva i po zatuhnutí pěkně lesklá, dodržujeme pár zásad:
Když nenajdeme doma čokoládu určenou na vaření, můžeme ji nahradit kakaem. Kakaovou polevu připravíme velmi jednoduše. Spojíme 80g moučkového cukru, stejné množství másla, 20g kvalitního kakaa, lžíci vody a lžíci solamylu. Všechny suroviny nahřejeme nad parou a mícháme, až je kakaová poleva hustá.
10 nejlepších receptů na vánoční rohlíčky: Vanilkové, mandlové i s čokoládovou polevou
Už máte svůj recept na dokonalé vanilkové rohlíčky? Voňavé po oříšcích a vanilce, křehoučké a rozpadající se v ústech... Nebo letos chcete zkusit i rohlíčky kakaové, kokosové nebo s chutí kávy? Těchto 10 receptů doporučujeme za naši redakci vyzkoušet, jsou prostě skvělé.
Cukroví pečené s láskou: Tradiční recepty po babičce
V mnohých domácnostech se z cukroví peče stále to samé a na některé druhy se zapomíná. Pojďme si připomenout pár receptů na výborné cukroví, které pekly už naše babičky.
Foto: Pixmac.cz
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena