Stačí, aby teplota vzduchu mírně klesla a den se zkrátil. Tělo hned reaguje sníženou aktivitou a chutí na sytější pokrmy. Únavu tak často zaháníme tabulkou čokolády a na večer sáhneme i po něčem ostřejším.
Řada z nás pozoruje již v těchto dnech změnu, ostatně jako každý rok. Přechod na podzimní a zimní čas, první ranní mrazíky a tělo začíná stagnovat. Jakoby nám chyběla energie i na obvyklé každodenní činnosti, které jsme v létě hravě zvládali. Úbytek světla tělu vzalo i poslední zbytky "chuti do práce", v nedohlednu je vidina volných dnů a času pro sebe. A protože nejjednodušší je sáhnout po něčem, co nás zasytí, začneme právě na podzim více jíst a vybírat si vydatnější pokrmy. Ještě před pár měsíci nám stačilo k večeři něco lehkého v podobě čerstvého ovoce, jogurtu, pestrého salátu či grilované pochoutky z vlastní zahrádky, dnes sáhneme po tučnějších a méně zdravých pokrmech, protože právě vydatnost dodává tělu uspokojivý pocit - čerpáme hlavní energii nejjednodušším způsobem - z jídla.
Klasický český jídelníček by mohl být příkladem. Čím více se blíží zimní období, tím častěji si dopřáváme tučnější druhy masa, nejrůznější uzeniny a sýry, samozřejmě i oblíbené omáčky a přílohy. Také se nám zvětšují porce jídla a po hlavním jídle si častěji dopřejeme sladkou tečku. Důvod je jasný, kromě čerpání energie na aktivity se potřebujeme zahřát (tělo má při nižších teplotách "větší spotřebu"), a proto vyhledáváme pokrmy kaloricky bohaté a podávané za tepla.
Zázvor, oddenek s léčivou mocí, má hřejivou schopnost a bývá součástí pokrmů i horkých nápojů. Hodí se do polévek, omáček a všude tam, kde nám nevadí trochu nahořklá a pálivá chuť. Zázvor je třeba používat s opatrností, i kousek zázvoru aromaticky ovlivní celý pokrm.
Teplé a husté polévky podávané s čerstvým pečivem. V chladných dnech patří k nejosvědčenějším pokrmům. Zahřejí, zasytí a klidně si můžeme i přidat. Pokud není polévka extra zahušťovaná a plná tučných ingrediencí (smetany, uzenin) můžeme si ji dopřát klidně i na večer a ve větším množství, navíc žaludek obsahem vody trochu oklameme.
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která v chladných dnech skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
Ostré pokrmy zvyšují cirkulaci krve a díky tomu nás po jejich konzumaci zalije hřejivý pocit. Pikantnost dodáme masovému i zeleninovému pokrmu pomocí rozdrcených čerstvých chilli papriček nebo sušeného mletého chilli. Pálivé papričky mají navíc povzbuzující účinek i na látkovou výměnu a říká se, že dokáží svou "silou" odstraňovat psychické bloky.
Slastný pocit na více úrovních, tak působí kvalitní čokoláda. Každý kdo rád sladké mi dá za pravdu - i sloupeček čokolády rozpouštějící se v ústech uspokojí chuťové buňky, dodá pocit štěstí a uchlácholí naše smysly toužící po nějaké vzpruze. Když si jednou za čas dopřejeme kousek čokolády, zvláště té s vysokým obsahem kakaa (nad 60%), vůbec nemusíme mít výčitky.
Čokoláda jako hlavní surovina: Dezerty a moučníky pro čokoholiky
Milujete čokoládu? Čokoláda byla vždy spojována s pocitem štěstí a v těchto pochmurných dnech si potřebujeme zlepšovat náladu. Vyzkoušejte 10 neodolatelných receptů!
Cenná potravina nejen sladí, ale i léčí. Med dodává tělu monosacharidy, přitom je jako sladidlo z hlediska výživné hodnoty nepřekonatelný, a oproti běžnému cukru má zhruba o třetinu kalorií méně. Konzumací medu stimulujeme mozek k výrobě endorfinů - opět hormony pro lepší náladu, kterých není nikdy dost. Proto si med můžeme dopřát do čaje, kávy či grogu, každý horký nápoj získá po oslazení medem intenzivnější chuť a dokonale zahřeje.
Mrkev na sladko: Upečte si rychlé mrkvové muffiny s medem a ořechy
Pokud hledáte recept na opravdu vláčné muffiny, tady jsou. Z mrkve, mletých vlašských oříšků a doslazené medem a třtinovým cukrem.
Recept na zázvorovou medicínu krok za krokem
Také vás neustále trápí nějaké to nachlazení, chřipka či kašel? Při neustále měnícím se počasí se není čemu divit. Pojďme na nemoc společně vyzrát domácí zázvorovou medicínou. I pro podporu imunity je velmi účinná.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena