Máme tu podzim, a přestože nám počasí dosud přálo, ten pravý podzimní nečas na sebe jistě nenechá dlouho čekat. S koncem léta se dny krátí a večery jsou o poznání chladnější, brzy budou ty tam voňavé grilovačky a dlouhá posezení venku. Nastává čas, kdy se z našich venkovních kuchyní přesouváme zpět dovnitř. Od lehkých salátů se pomalu vrátíme například k teplým, hutnějším polévkám, ale i jiným, do podzimu laděným pokrmům.
Podzimní kuchyně je především o zahřátí. Pečené maso, širší využití koření, zmíněné hutné polévky, teplé syté saláty, kořenová zelenina. To všechno je neodmyslitelně spjaté s podzimním jídelníčkem, který zároveň hýří barvami a nabízí bohaté vůně, které umocní potěšení z každého jídla.
Podzim je nejbarevnějším obdobím roku, využijme tedy jeho barvy a plody také na talíři. Čím je jídelníček barevně pestřejší, tím je obvykle pestřejší také po nutriční stránce. Základem je vhodná kombinace ovoce a zeleniny, doplněná dalšími, hodnotnými druhy potravin. Prim by měla hrát naše česká kořenová zelenina, jako je mrkev, petržel, celer, řepa, dále pak samozřejmě brambory, batáty, pastinák, lilek, kapusta, zelí, cibule, v neposlední řadě pak oblíbené dýně atd. Větší prostor dejme na podzim také luštěninám, jako jsou fazole, cizrna, čočka různých barev atd. Jako vhodné a méně tradiční obilné přílohy můžeme vyzkoušet pohanku, kuskus, polentu nebo bulgur, a to v mnoha podobách.
Vaříme s kuskusem: Nejlepší recepty s ultra rychlou přípravou!
Kuskus je velmi variabilní surovina, dá se použít jako jednoduchá příloha, hlavní chod v podobě salátu, na způsob rizota, ale také použít jako základ do nejrůznějších placiček, polévek a jako hlavní surovina při přípravě sladkých nákypů a kaší. Jak se kuskus správně připravuje se podíváme ve vybraných receptech.
Červená řepa, mrkev, křen, česnek, květák i dýně – to všechno jsou základní suroviny pro výborné a pestrobarevné podzimní pomazánky, které vás svou výtečnou chutí jednoduše překvapí, i když jim jinak zrovna příliš neholdujete. Ozvláštnit můžete i pomazánky, které už znáte, například vajíčkové pomazánce bude na podzim slušet špetka vonného a hřejivého koriandru, mrkvové pomazánce pak třeba parmezán. Pomazánky z podzimních surovin lahodí oku a zabodujete s nimi i na oslavách, jakkoli se můžou jevit skromné.
Na topinky i do sendviče: Luxusní dýňová pomazánka krok za krokem
Tato vynikající pomazánka se skvěle se hodí na topinky, na jednohubky, do sendviče nebo do těstovin. V našem receptu uvidíte, jak si ji připravit krok za krokem.
Jablka, hrušky, švestky, brusinky, ostružiny, ale třeba i pozdní maliny. Když je všechny společně vyskládáte na mísu, bude vám z těch barev, ale i vůní, přecházet zrak. Podzimním ovocem číslo jedna jsou jablka. Jsou tradiční podzimní plodinou a zároveň je můžeme nazvat i superpotravinou. Právě na podzim se o naši imunitu dokáží skvěle postarat. Obsahují vysoké množství vitamínu C i hodně vlákniny čili prospívají naší imunitě, střevům i trávení. Brusinky jsou další jedničkou v boji proti podzimním nemocem. Jsou nabité vitamíny a jsou skvělou prevencí i lékem při prochladnutí. Hrušky našemu tělu dodají stejnou dávku vitamínu C jako jablka, jsou plné antioxidantů, přispívají k normální činnosti nervového systému, mají velký vliv na správnou krvetvorbu a podporují správnou funkci imunitního systému. Švestky se v kuchyni uplatní nesčetněkrát, navíc jsou mimo jiné výborným lékem na revmatismus, dnu, onemocnění ledvin, jater a krevního oběhu. Pořádný podzimní ovocný salát plný barev, zemitých ovocných chutí a svěžesti podzimu proto bez váhání zařaďte do svého podzimního jídelníčku.
Povzbuzovače zdraví a imunity: Nadopujte se zavčasu vitamíny
Jsou pro vás podzimní a zimní měsíce obdobím nachlazení, častých chřipek a zánětů dýchacích cest? Užíváte často léky, ale téměř bez žádného efektu? Příčinou může být oslabený imunitní systém, který nepracuje, jak je v tomto období potřeba. Jakými způsoby můžeme náš imunitní systém posílit? Sáhněte nejen po zdravější stravě, ale také po bylinkách a domácích sirupech.
A nakonec jedna luxusní podzimní delikatesa. Voňavé a pikantní sladkokyselé chutney ze zralých švestek a červené cibule, to je bezesporu delikátní záležitost, která vylepší téměř jakékoliv jídlo od sýrů, které si na podzim dopřáváme s těžším červeným vínem, přes lahůdkové paštiky až k pečenému masu.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka. V kastrolu rozehřejeme olej, nasypeme cibuli a za občasného míchání zvolna opékáme do zhnědnutí. Mezitím omyjeme a vypeckujeme švestky a nakrájejte je na menší kousky. Do kastrolu k cibuli přidáme cukr, sůl, ocet, nakrájené švestky, koření (skořici, badyán, bobkový list, kardamom, tymián) a dobře promícháme. Pod pokličkou na mírném ohni švestky pomalu rozvaříme, chutney tak začne houstnout a získávat tu správnou konzistenci. Nakonec vybereme koření, a ještě horkou směsí plníme sklenice vymyté vařící vodou. Uzavřeme, necháme vychladnout dnem vzhůru a poté uložíme do chladu. Otevřené chutney skladujeme v lednici. Dobrou chuť!
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena