Kysané zelí je vitamínovou bombou a neodmyslitelnou součástí podzimního a zimního jídelníčku. Je zdravé, levné a dá se kombinovat na stovky způsobů. Dnes se zaměříme na tradiční recepty.
Kysané zelí je pro lidský organismus doslova darem s vysokým obsahem vitamínů, minerálů, bílkovin a aminokyselin. Je skvělým posilovačem imunity! Jde o hlávkové zelí, které je jemně nakrájené a zkvašené díky bakteriím mléčného kvašení (Lactobacillus, Pediococcus). Kysané zelí má charakteristickou chuť i vůni a za správných podmínek skladování si jej můžeme dopřávat dlouhé měsíce. Pojďme se teď společně podívat na pár receptů, ve kterých hraje kysané zelí hlavní roli.
Dušené zelí, jak ho neznáte: S jablky, mangem i ve škubáncích
Pokud máte rádi dušené zelí, máme pro vás pár receptů, které doplní vaši kuchařku. Klasické bílé a červené dušené zelí obohatíme o jablíčko nebo mango, zelí použijeme k přípravě zelných škubánků a šišek, nechybí ani bramborové knedlíky, ke kterým zelí prostě patří.
Kuře na křenovém kysaném zelí
(doba přípravy 1 hod )
Polévka z uzených kostí a zelí
(doba přípravy 1 h 30 min )
Rychlé placky ze zelí
(doba přípravy 20 min )
Vepřová krkovička pečená se zelím
(doba přípravy 1 hod )
Segedínský guláš z kýty
(doba přípravy 1 hod )
Klasické i neotřelé recepty s kysaným zelím na každý den
Cenově dostupné a hlavně velmi zdravé kysané zelí je neodmyslitelnou součástí jídelníčku. Naše tělo dokáže prohřát, dodat mu spoustu vitamínů a o stupínek výš posunout naši imunitu. Vybrali jsme pro vás pár skvělých receptů.
Milujete halušky? Zkuste recepty na halušky s brynzou, slaninou i se zelím
Halušky, bramborové noky, které má rád snad každý, stačí jen přizpůsobit suroviny, kterými je doplníme. Původně slovenské národní jídlo se i u nás těší velké oblibě, pojďme si ho připomenout a připravit na více způsobů.
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena