Rostlina pertžel
Petržel je dvouletá rostlina z čeledi miříkovitých, jejíž druhy mají široké využití v potravinářském průmyslu. Její kulturní formy se pěstují pro kořen, který se používá především jako zelenina a jako koření, a pro nať, kterou využíváme jako koření a na ozdobu.
Tak jako většina miříkovitých jsou petržele dvouleté rostliny, které první rok vytvářejí přízemní růžici listů a shromažďují zásoby ve ztlustlém hlavním kořeni, aby druhý rok vyhnaly mohutnou lodyhu s okoličnatým květenstvím. Plodem je dvounažka. Nejznámější druhy jsou petržel zahradní a petržel italská, u níž není úplně jasné, je-li samostatným druhem, nebo spíše poddruhem, což je zmiňováno častěji. Petržel má charakteristickou vůni.
Původ a výskyt petržele
Petržel pochází z východního Středozemí a rozšířila se do celého mírného pásma. Staří Řekové spojovali tuto rostlinu se smrtí a slávou. Dnes se petržel pěstuje téměř na každé zahrádce.
Složení petržele
Účinnou složkou je silice (obsažená ve všech částech rostliny), jejíž hlavní součástí je apiol. Dále obsahuje miristicin, pinen, felandren, cymol, terpeny a další. Dále jsou to flavonoidy, polyacetyleny, furanokumariny, sliz a sacharidy. Petržel je také bohatá na vitaminy A, B, C a E, z minerálních prvků pak na draslík, hořčík, železo, vápník, sodík a fosfor.
Účinky petržele na organismus
Petržel působí příznivě na celý trávicí trakt. Povzbuzuje chuť k jídlu, mírní bolesti střev a je prevencí plynatosti. Pro své močopudné účinky se využívá při onemocněních ledvin, močového měchýře, při močových kamíncích a zánětu prostaty. Čistí krev a upravuje menstruaci. Naťová petržel je velmi důležitá pro dobrý stav zraku, sliznic, pokožky, nehtů, vlasů, kostí a krve.
Petrželová šťáva z kořene se zevně používá proti pihám a kožním parazitům. Přesto, že se petržel řadí mezi nejlepší naťové zeleniny, je nutné varování: těhotné ženy by měly petržel užívat opatrně, neboť obsažený apiol silně prokrvuje dělohu a vyšší dávky petržele by mohly způsobit potrat. Velké dávky kořene petržele mohou způsobit návaly krve do hlavy a stavy opojení.
Použití petržele v kuchyni
Naťová petržel se používá hlavně na ozdobu. Také ale syrová jako příloha nebo součást zeleninových salátů, jemně krájená do polévky v talíři na stole, v tomto případě však výhradně syrová. Kořen se používá jak vařený, do polévek a omáček, tak syrový, jemně nastrouhaný. Sypeme jím například pohanku s brynzou, rizota, brambory, zeleninové mísy, saláty a podobně.
Zeleninový salát s jogurtem a kadeřavou petrželí
Ingredience
3 ks mrkve; 3 ks petržele; 4 kelímek bílého jogurtu, 1 svazeček kadeřavé petrželky, mořská sůl.
Postup
Mrkev a petržel očistíme, omyjeme a jemně nastrouháme. Kadeřavou petržel omyjeme, oklepeme a usekáme nadrobno. Mrkev a petržel promícháme s jogurtem, jemně osolíme a zasypeme kadeřavou petrželkou.
Co vy a petržel? Pěstujete si ji sami? Máte nějaký speciální recept?
Foto:
Profimedia.cz