Recept na perníkové chaloupky na hrneček
1) Příprava surovin.
2) V menší misce si smícháme tekuté suroviny, tedy rozpuštěné máslo (ne horké), vajíčka a rozpuštěný med (pokud je zcukernatělý, rozpustit také). Ve větší míse si smícháme sypké suroviny, tedy mouku se sodou, cukr, kakao, koření a skořici.
3) Misku s tekutými surovinami přelijeme do mísy se sypkými surovinami a vypracujeme hladké těsto.
4) Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň pár hodin odpočívat v lednici.
5) Poté necháme pár minut odstát a vyválíme placku cca 4 mm silnou. Díly na malé chaloupky vykrajujeme pomocí vykrajovátka či vytvořených šablon.
6) Dílky si postupně skládáme s rozestupy na plech vyložený pečícím papírem. Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 5 minut, dle trouby. Pozor, perníčky nesmíme přesušit do tvrda.
7) Ihned po vytažení z trouby potřeme perníčky připraveným rozšlehaným vajíčkem pomocí mašlovačky a necháme vychladnout.
8) Připravíme si polevu z bílku, citronové šťávy a postupně proséváme a přimícháváme moučkový cukr, dokud nedosáhneme požadované konzistence tak, aby se poleva neroztékala.
9) Libovolně nazdobíme jednotlivé dílky dle své fantazie, případně můžeme i přizdobit jedlými ozdobami na cukroví.
10) Po zaschnutí vezmeme přední díl domečku, ze zadní strany po krajích navrstvíme polevu a přitiskneme boční dílek s okénkem, totéž na druhé straně.
11) Po přitisknutí i druhého bočního dílku navrstvíme polevu po krajích i na zadní stranu domečku a přitiskneme z druhé strany bočních dílů tak, aby se domeček uzavřel.
12) Nakonec navrstvíme polevu i na okraje dílků na střechu a přitiskneme shora na připravené korpusy na domečky. Můžeme ještě pro jistotu přidat polevu pro zpevnění.
13) Hotové domečky necháme zaschnout a poté skladujeme naskládané vedle sebe nejlépe v plechové krabičce v chladu, podobně jako klasické perníčky.
Perníkové chaloupky na hrneček a finanční náročnost
Ingredience na perníkové chaloupky nás vyjdou na cca 70 Kč, záleží na výběru surovin.
Přečtěte si také:
Pečení a zdobení vánočních perníčků: Vsaďte na správné načasování
Vánoce, koledy, cukroví – to všechno k sobě neodmyslitelně patří, samostatnou kapitolou je však pečení vánočních perníčků, a především jejich zdobení. Advent je teprve před námi, ale mnohé hospodyňky už svrbí ruce a nemohou se dočkat těchto svých každoročních radostí. Jste na tom podobně i vy?
Vánoční perníčky na poslední chvíli: 6 receptů na hned měkké perníčky
Pokud se ještě chystáte na poslední sladké vánoční pečení, máme pro vás dobrou zprávu. S těmito recepty na perníčky zazáříte, protože jsou měkké hned po upečení a na slavnostní stůl k ostatnímu cukroví je můžete přidat v mžiku. Se zdobením vám rádi pomohou i děti, kterým tak čekání na Ježíška zpříjemníte.
Videorecept: Vánoční punč, který krásně voní a v mrazivých dnech umí báječně zahřát
Úžasně voňavý nápoj, který navodí tu správnou vánoční atmosféru. Punč z červeného vína, rumu a koření, ve kterém nechybí ani kousky ovoce. Pojďme se ho naučit krok za krokem podle snadného videonávodu.