Vánoce, koledy, cukroví – to všechno k sobě neodmyslitelně patří, samostatnou kapitolou je však pečení vánočních perníčků, a především jejich zdobení. Advent je teprve před námi, ale mnohé hospodyňky už svrbí ruce a nemohou se dočkat těchto svých každoročních radostí. Jste na tom podobně i vy?
Základem úspěchu při zdobení perníčků je kvalitní a správně vyšlehaná poleva. Perníčky bezchybně a do detailů vyzdobené sněhobílou polevou můžeme obdivovat každý rok v rámci různých řemeslných jarmarků, rukodělných vánočních dílniček a na jiných předvánočních akcích. Můžeme si je koupit jako nádhernou vánoční dekoraci, ale také jako ozdobu na stromeček. Zdobené vánoční perníčky jsou součástí kouzla staročeských Vánoc i vánočních tradic našich babiček, které se v době adventního rozjímání snažíme obnovovat.
Podle tradice se perníčky začínají péct na první adventní neděli, aby se do Vánoc stihly dobře rozležet a změknout. Je však celá řada receptů, které slibují perníčky měkké ihned po upečení. V každém případě nechte upečené perníčky pár dnů odpočinout, teprve potom začněte s jejich zdobením. Zdobící poleva tak na nich bude lépe držet a nebude mít tendenci se drolit.
Při přípravě bílkové polevy na perníčky se doporučuje opět vsadit na léty prověřenou tradici našich babiček - ruční šlehání. Příliš vzduchových bublin v polevě, které by vznikly právě díky šlehači, by mohlo způsobit pozdější drolení. Styk s kovem může také zapříčinit nežádoucí změnu barvy či konzistence polevy. Bílková poleva obsahuje moučkový cukr, citronovou šťávu a vaječné bílky, obvykle v poměru jednoho bílku na 150 gramů cukru. Při zdobení můžete použít pevnější pytlík s ustřiženým růžkem, nebo cukrářský pytlík se zdobící trubičkou. Důležité je vytlačit polevu stejnoměrně, což chce trochu cviku. Pokud jste úplný začátečník, je třeba obrnit se také trpělivostí, pár prvních perníčků zřejmě nebude úplně podle vašich představ, ale nakonec budete za svou snahu odměněni.
Tečkování může být vhodnou metodou zdobení pro ty, kdo příliš nevěří svým kreslícím dovednostem. I tečkované perníčky vypadají nádherně a pokud chcete plně vytečkovávat větší plochy, rozhodně to bude chtít nějaký čas a dostatek trpělivosti. Pokud však zdobení perníčků není vaše silná stránka, a přesto je letos nechcete mít docela neozdobené, zkuste tečkování třeba jen po obvodu perníčků. Půjde to rychleji a perníčky budou vypadat rafinovaně a skvostně, i v tomto případě se totiž dá ocenit elegantní minimalismus. Ke zdobení tečkováním bude stačit igelitový sáček a jednoduchá kovová špička. I základem tzv. krajkového zdobení perníčků je správně připravená bílková poleva. Nesmí být ani řídká ani hustá, aby dobře držela a nestékala. Krajková metoda je náročná mravenčí práce, pro kterou už je dobré mít se zdobením perníčků jistou zkušenost.
Gelové potravinářské barvy obarví vaši klasickou bílkovou polevu na perníčky snadno a rychle, dosáhnete tak mnoha barevných odstínů a perníčky budou hýřit barvami, což oceníte určitě zejména při vánočním perníčkování s dětmi. Polevou však zdobení nekončí, velmi krásně vypadají do polevy zasazené cukrářské perličky, barevné cukrové sypání, mandle, ořechy, marcipánové vykrájené tvary a podobně.
Recept na vánoční perníčky krok za krokem
Recept na vánoční perníčky, které jsou hned po upečení krásně měkké, nepotřebují týdny odležet, což je obrovská výhoda. FOTORECEPT krok za krokem.
Vánoční perníčky na poslední chvíli: 6 receptů na hned měkké perníčky
Pokud se ještě chystáte na poslední sladké vánoční pečení, máme pro vás dobrou zprávu. S těmito recepty na perníčky zazáříte, protože jsou měkké hned po upečení a na slavnostní stůl k ostatnímu cukroví je můžete přidat v mžiku. Se zdobením vám rádi pomohou i děti, kterým tak čekání na Ježíška zpříjemníte.
Poleva je vlastně lesklý povlak (glazura) nejčastěji používaná na moučníky a cukroví, ale hlavně na perníčky. Podle tradice by vánoční perníčky měly být zdobeny pouze bílou bílkovou polevou.
Perníčky už dávno nejsou jen vánoční záležitostí, jsou k dispozici v mnoha tvarech a motivech podle sezónnosti. O Velikonocích jsou to perníková vajíčka, kuřátka či zajíčci, na konci školního roku můžete koupit perník v podobě vysvědčení či poděkování paní učitelce. Od perníkových srdcí z lásky se tak tato sladká česká tradice dostala už mnohem dál, ryze vánoční perníčky se však navzdory tomu vracejí ke starým metodám zdobení, stejně jako pečení samotného perníku podle staročeských receptur.
Úvodní foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena