Vánoční cukroví bez másla? Ano, jde to! Tradiční perníčky, kokosky či nepečené kuličky z ořechů a sušeného ovoce se bez něj zcela přirozeně objedou a chutnají skvěle. Objevte s námi cukroví, které je snadné, výborné a neudělá vám průvan v peněžence. Máslo tak můžeme ušetřit do náplní a křehkých máslových těst.
Vánoční cukroví patří neodmyslitelně k českým Vánocům. Péct se obvykle začíná s příchodem adventu a postupně až do Štědrého dne druhy přibývají. Domácí cukroví si pak mezi sebou často darujeme, vyměňujeme a ochutnáváme. Hledáme nové receptury, pečlivě střežíme ty staré a osvědčené.
Štědrovečerní stůl historicky zásobovaly sladkou chutí sušené ovoce, ořechy, med a medový perník. Máslová těsta a krémy si našly cestu na tácy s cukrovím až v posledních dekádách.
Ceny másla velkému pečení nepřeje, protože pečení oblíbeného cukroví značně prodražuje. Naštěstí existuje spousta druhů skvělého cukroví, které se přirozeně bez másla obejdou. Které to jsou?
-> Jak nahradit máslo v moučnících? Použijte přirozené alternativy
Medové perníčky a klasické zázvorky jsou klasikou mezi vánočním cukrovím, ke které nutně nepotřebujeme máslo ani jiný tuk. Těsto na perníčky se obvykle skládá pouze z medu, cukru, vajec, mouky a perníkového koření.
Sněhové cukroví se připravuje zcela bez tuku, jeho hlavními surovinami jsou bílky a cukr. Bílky se vyšlehají s cukrem do tuhého sněhu, případně s trochou citronové šťávy nebo vanilkového extraktu, a poté se suší v troubě při nízké teplotě. Jsou lehké, křehké a jednoduché.
Dalším oblíbeným druhem cukroví bez másla jsou kokosky. Tyto křehké pochoutky připravujeme z bílků, cukru a kokosu. Kombinací těchto surovin vzniká jednoduché těsto, které se dá nanášet na plech cukrářským sáčkem nebo lžicí.
Nejrůznější podoby kokosek patří mezi oblíbený artikl nejen cukráren ale i táců s vánočním cukrovím.
Sněhové suchárky z bílků jsou ideálním cukrovím. Jsou pro něj typické ořechy a křupavost. Pečou se ze skromných surovin, jako jsou mouka, cukr a vejce. Suchárky můžeme obohatit o sušené ovoce.
Nekteré nepečené cukroví se také obejde bez tuku. Másla netřeba, lahodné je cukroví ze směsi ořechů a sušeného ovce.
Sušené švestky se umí proměnit v dokonalou sladkou pochoutku i bez cukru a másla. Když do nich místo pecky vložíme mandli a obalíme je v čokoládě a pak ve strouhaných ořeších nebo kokosu, máme záruku že vyhrajeme nepsanou soutěž o nejlepší vánoční cukroví. Zkusit můžeme i vylepšenou variantu rumové švestky v mandlové krustě.
Další skvělou volbou je kandovaná pomerančová kůra nebo pomeranč v čokoládě. Nejenže využijete surovinu, kterou byste jinak vyhodili, ale ještě vás jejich chuť vystřelí do nebe.
-> Nepečené švestkové kuličky krok za krokem
Sádlové cukroví nebo také sádlovky patří mezi oblíbené cukroví v mnoha rodinách. Bez tuku se sice neobejde, ale máslo v jejich případě nahrazuje sádlo. Použitím sádla získáme dokonale křehké vánoční cukroví. Sádlovky se připravují s kakaem a tradičně je zdobí lískové oříšky.
-> Sádlové koláčky krok za krokem
Recepty na cukroví bez másla, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena