Když se řekne Pardubice, skoro každému se vybaví slavný pardubický perník. Pardubický perník je v Česku nejznámější.
Výroba perníku se v Pardubicích traduje už od 15. století. První perníkář v Pardubicích je připomínán archivními prameny již k roku 1515. Cech perníkářů existoval již v době Viléma z Pernštejna. Právo vyrábět perník potvrdila v roce 1756 rakouská císařovna Marie Terezie. Avšak sláva pardubického perníku je vlastně novodobá záležitost. Příprava oblíbené pochoutky ve velkém se traduje na přelomu 19. a 20. století, kdy byly založeny továrny a výrobny perníku.
Pardubický perník je definován jako sladké pečivo tmavě hnědé barvy. Jeho původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. A právě od pepře pochází název perník (původně peprník). Perníkové těsto je vykrajováno do různých tvarů - častým motivem je například perníkové srdce. Kdo nekoupí perníkové srdce z pouti, jako by na ní ani nebyl.. Vyrábí se však i perníky kulaté nebo ve tvaru různých figurek, které se tak líbí našim dětem. Pardubický perník bývá exportován na velké vzdálenosti, a proto je vyráběn tak, aby během těchto dlouhých cest neutrpěla jeho kvalita. Za svou trvanlivost vděčí silnému podílu koření a také tvrdosti a suchosti.
Jistě vás na některé pouti zaujaly ve stáncích stohy překrásně zdobených a různě tvarovaných perníků. Z dálky vypadají úplně stejně, jeden jako druhý, ale … když si je dobře prohlédnete, zjistíte, že je každý maličko jiný. A tak vám prodavač napoví, že každý perník je ručně zdobený originál. Pardubické perníky jsou po upečení zdobeny barevnou cukrovou polevou nebo čokoládou a cukrářky si dávají záležet, aby vás nalákaly ke koupi voňavých perníků.
Pardubický perník může od 27. února 2008 oficiálně užívat ochrannou známku Evropské komise. Pardubičtí perníkáři tak získávají konkurenční výhodu oproti výrobcům nejrůznějších napodobenin. Ochranná známka zaručuje perníku exkluzivitu, nikdo na světě ho nesmí napodobit.
Recept na pravý pardubický perník je přísně střežen a chráněn, proto nabízím dva recepty na perníčky.
500g hladká mouka, 180g cukr moučka, 2 lžíce med, 1 lžička soda, 60g tuk (hera), 1 balíček koření do perníku, 1 balíček vanilkový cukr, 2 ks vejce a 1 ks žloutek na potření horkých perníčků
1. den povaříme 1000g cukru v 500ml vody 5 minut a přidáme 1 lžičku sody. 2. den smícháme 2200g hladké mouky, 2 balíčky prášku do pečiva, 2 balíčky prášku do perníku, 400g medu, 100g marmelády, 4 vejce a sirup z předešlého dne. Pokud je těsto řídké, přidáme mouku. 3. den z těsta vyválíme placku a na vymaštěném plechu pečeme asi 3 minuty na 200 °C. Z těsta upečeme třeba perníkovou chaloupku.
Paní Alena Zachová, pekařka pardubického perníku, doporučuje přidat do zadělávaného těsta před pečením trochu neslazeného černého čaje, aby byl doma upečený perník dlouho vláčný.
Můžete si udělat výlet do městečka Ráby pod Kunětickou horou a navštívit Perníkovou chaloupku s muzeem perníku a pohádek. Nebo můžete každý rok v květnu zavítat na Slavnosti perníku v Pardubicích.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena