O ořechovém másle jste nejspíš poprvé zaslechli ve spojení s Amerikou nebo Británií, kde si již v mnoha rodinách našlo své místo. Používali ho již Aztékové, ale ne jako pochoutku, ale pomáhalo jim proti bolestem zubů. Doktor John Harvey Kellogg si nechal proces výroby másla patentovat v roce 1895 a následně výrobek propagoval jako zdravou náhradu proteinů pro pacienty bez zubů.
Dnes je máslo, zejména to arašídové, součástí dezertů, svačinek i hlavních jídel. A není se čemu divit. Hlavnímu jídlu dodá šmrnc, snídaně ozvláštní a navíc je velmi zdravé.
Složení ořechového másla
Oříšky, ze kterých se máslo zpracovává, jsou skvělým zdrojem zdravých tuků. Obsahují vitamíny, minerály, bílkoviny i vlákninu. Oblíbené jsou i mezi sportovci pro jejich vysokou energetickou hodnotou tolik potřebnou při zátěži. Dostatečný přísun bílkovin navíc urychluje obnovu svalů a přispívá k regeneraci celého těla.
U ořechových másel tomu není jinak. Vyrábí se z na sucho pražených oříšků, které se následně jemně namelou, aby získaly krémovou konzistenci a plnou chuť. Některé tzv. crunchy másla obsahují dokonce kousky ořechů.
Ořechová másla vybírejte zejména podle složení. Na trhu najdete 100% ořechová másla, ale i másla s přídavkem soli, cukru nebo palmového oleje. My doporučujeme vybírat produkty s co nejmenším množstvím přidaných ingrediencí. Ideálně s obsahem alespoň 95 % ořechů, ale samozřejmě platí čím více, tím lépe.
Druhy ořechových másel
Na ořechová másla narazíte nejen v obchodech se zdravou výživou, ale jsou k dostání i v běžných prodejnách. Stačí si jen vybrat svou oblíbenou značku a příchuť. Dnes jsou totiž trendem nejen klasická arašídová másla, ale můžete vyzkoušet celou řadu jiných druhů.
Mezi favority patří kešu máslo, mandlové máslo, kokosové máslo nebo pistáciové máslo. Pokud máte ještě mlsnější jazýček můžete si koupit ořechová máslo v kombinaci s bílou nebo tmavou čokoládou, vanilkou, nebo dokonce s oblíbeným slaným karamelem.
Jak využít ořechové máslo v kuchyni
Ořechové máslo můžete přidat v podstatě kamkoliv. Nejčastěji se používá do sladkých jídel. Výborně se hodí do:
● cereální kaše nebo jogurtu,
● lívanců nebo palačinek,
● smoothie,
● rostlinného mléka,
● zálivky ovocných i zeleninových salátů,
● tortilly a wrapů,
● muffinů, sušenek, buchet,
● nepečených dezertů,
● pečené zeleniny,
● asijských pokrmů.
Běžně se ořechová másla používají místo nutely nebo marmelády. Namažte je na pečivo a vychutnejte si jejich plnou oříškovou chuť. Pokud patříte mezi ty, kteří si rádi jen tak „hrábnou” do sklenice s nutelou nebo medem, zkuste to i s ořechovým máslem. Uvidíte, že se vaše chuťové pohárky budou cítit jako v nebi.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena