Vánoční svátky jsou obdobím hojnosti, kdy si dopřáváme milované smažené řízky, bramborový salát, sladkosti a řadu dalších lahůdek. Po sváteční hostině, která mnohdy trvá i několik dní, však může být žaludek přetížený a tělo unavené. Zpátky do rovnováhy nás pak může rychle vrátit buď půst, nebo odlehčený jídelníček. Jak podpořit trávení, aniž bychom museli obětovat chuťové zážitky?
Odlehčený jídelníček po Vánocích není o přísných dietách, ale o rovnováze mezi chutí a zdravím. Když nahradíme těžké pokrmy lehčími variantami - i s využitím zbytků vánočních jídel - můžeme obnovit vlastní energii a cítit se lépe. Vaření tak může být i po svátcích zábavné a inspirativní.
Základem dobrého pocitu po dnech plných jídla jsou lehké a vyvážené pokrmy. Co si pod tím představit?
-> KVÍZ: Umíte vařit a jíst zdravě?
Mnoho z nás má po svátcích lednici plnou zbytků. Místo toho, abyste je vyhazovali, zkuste je přetvořit do odlehčených pokrmů.
Pečené maso například z kachny nebo krůtí pečínky můžeme nakrájet na tenké plátky a přidat do salátů nebo zabalit spolu se zeleninou do wrapu.
Zbylou rybu můžeme použít do lehké rybí polévky, jako náplň do tortilly nebo z ní připravit domácí pečenáče.
Bramborový salát můžeme "rozředit" a odlehčit přidáním bílého jogurtu a čerstvé zeleniny.
-> Pomalu tažený vývar: Připravte si nejlepší domácí životabudič
Vedle změny v jídelníčku můžeme pomoct odlehčit žaludku i jinak. Zázvorový čaj je výborný na podporu trávení, stejně jako pití dostatečného množství vody s citronem.
Fermentované potraviny, jako jsou kysané zelí, korejské kimchi nebo kombucha či domácí kefír, obsahují prospěšné probiotické bakterie, které podporují střevní mikroflóru.
Recepty na lehká jídla, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena