Znáte jiný přírodní čistící prostředek s tak univerzálním použitím jako má obyčejný ocet?
Ocet, cenově výhodný prostředek, má velmi univerzální použití. Kromě dochucování salátů a okyselování jídel, jej lze použít k čištění různých povrchů v kuchyni, koupelně a všemožně v bytě i na zahradě. Dokáže zlikvidovat vodní kámen, skvrny, vyleštit povrch nádobí nebo odstranit pachy.
Ocet sice nenahradí čistící prostředek úplně, nezbaví nás těžké mastnoty, ale pár kapek do vody při mytí nádobí zajistí zářivě lesklé nádobí. Octem odstraníme i špínu ze silně zanesených pánví a hrnců, stačí je nechat v octu na 30 minut odmočit a pak snadno umýt. Octem lze nahradit i drahé leštidlo do myčky nádobí. Ocet vyleští i staré a matné sklenice, stačí ocet použít v poměru 2dl na 4l vody.
Konvice, termosky a jiné nádoby na čaj i kávu nás často trápí svým vzhledem uvnitř, ale také svým pachem. Nehezké hnědé skvrny nebo pach z nepoužívaných nádob zmizí po vypláchnutí horkou vodou, kterou jsme mírně osolili a přidali ocet. Nádoby pak stačí vyčistit kuchyňským kartáčkem s držadlem a znovu omýt horkou vodou.
Vodní kámen se objevuje především ve varných konvicích, kde bychom jej měli odstraňovat pravidelně, nejenže prodloužíme jejich životnost, ale zdá se, že usazený vodní kámen může i za vyšší spotřebu energie. Varné konvice čistíme octovým roztokem (ocet - voda v poměru 2:1), který přímo v konvici svaříme spolu se špetkou soli, poté necháme působit přes noc. Vodní kámen se nám po tomto procesu dobře uvolní a konvice bude jako nová.
Protože ocet působí i jako dezinfekce, dá se s ním výborně vyčistit i lednice, která po vymytí octovou vodou bude zbavena všech zápachů. Díky octu nebudeme muset složitě drhnout připečené skvrny v troubě, hadříkem namočeným v octě to půjde snadno.
Ve spíži se často tvoří díky vlhkosti plíseň, nemluvě o dózách na pečivo. Proto místnosti, kam ukládáme potraviny, alespoň jednou za měsíc očistíme octovou vodou, dózy otíráme jednou týdně. Ocet na sebe naváže pachy, udrží potraviny déle čerstvé a plíseň nebude mít šanci.
Po večírku, kde se sejdou kuřáci, se často nemůžeme zbavit cigaretového zápachu. Stačí postavit do místnosti nebo po celém bytě (domě) nádobu s octem. Ocet po pár hodinách pach absorbuje.
Před loupáním a krájením těchto druhů zeleniny si ruce zlehka otřeme octem. Pach cibule a česneku se díky octu na rukou nebude držet.
Foto: Pixmac.czAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena