V druhém dílu se zaměříme na šetření v domácnosti a další osvědčené tipy na vaření. Určitě mi dáte za pravdu, každá rada či pomoc v domácnosti je dobrá.
Čistící prášky mají obvykle vetší otvory, než je potřeba. Abyste přípravky neplýtvala, některé otvory prostě zalepte.
Pesto se většinou připravuje z piniových oříšků. Ty jsou však velmi drahé. Stejnou službu vám udělají i slunečnicová semínka.
Uschovávejte alobalové misky od pizzy nebo jiných hotových jídel. Hodí se vám výborně při grilování.
Pokud používáte elektrický vejcovar, přidejte vodě vždy pár kapek octa. Zabráníte tím tvorbě vodního kamene.
Je to rychlá a účinná pomoc: Toast nebo rozpečené pečivo zůstane déle teplé, vyložíte-li košíček na pečivo alobalem. Navíc bude vypadat pěkně, podložíte-li pečivo ještě ubrouskem.
Máte rádi chuť česneku, ale vadí vám do něj v pokrmu kousat? Pomoc je na cestě. Do láhve s olivovým (či obyčejným slunečnicovým) olejem vložíme několik oloupaných stroužků česneku. Olej získá česnekovou chuť a aroma.
Chcete udržet svou lednici v hygienické čistotě? Vložte do ní misku s kousky černého uhlí, to totiž zdárně zabíjí bakterie.
Rozkrojte arabský chléb (či jinou podobnou placku), obě půlky potřete rajčatovým protlakem a okořeňte solí, pepřem a oreganem. Potom je obložte podle chuti třeba šunkou, salámem, sýrem houbami. Takto připravené zapečte v troubě.
Exotické mango se většinou prodává tvrdé, dozrálé. Voní však mnohem intenzivněji a také lépe chutná, když je měkké. Proto nezralá manga položte vedle jablka nebo banánu. Tyto plody totiž vylučují plyn (etylén), který dozrávání manga urychlí. Stejný postup platí také pro avokádo.
Křupavý korpus a jemná krémová náplň - takový má být správný tvarohový koláč. Bohužel korpus obvykle nasákne tekutinou. Proto by se měl nejdříve upéct "naslepo" do mírně hnědé barvy. Připravené těsto rozložte na dno formy. Několikrát je propíchejte vidličkou a přikryjte pergamenovým papírem, na který nasypte suché luštěniny. Pečte asi 15 minut. Pak teprve přidejte náplň a dopečte.
Je-li zelí přesolené, nemusím ho vyhazovat a dělat nové. Stačí, když do něj nastrouháme jablko. Případně můžeme zelí krátce propláchnout vodou a opět zahřát s přídavkem jablečné šťávy.
Pokud má omáčka mdlou chuť, přilijte do ní trochu pikantního vývaru. Drůbežímu základu dodá "grády" i pomerančová šťáva. Sýrová omáčka získá na chuti, když přimícháme lžičku hořčice či strouhaného muškátu, toho ale dáme tak polovinu lžičky.
Když je pečená husa nebo kachna příliš světlá, potřeme ji slanou vodou či směsí medu a sójové omáčky (v poměru 1:1). Znovu dejte do trouby a chvíli pečte.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena