Obiloviny jsou nenahraditelnou součástí jídelníčku. Řada z nich dokáže výborně zasytit a dodat tělu dostatek vlákniny. A vegetariáni mohou díky nim bez obav doplnit bílkoviny.
K nejznámějším a nejoblíbenějším obilovinám patří pšenice, ze které se vyrábí většina druhů běžně dostupného pečiva. Ale díky dostupným informacím z médií se do podvědomí lidí dostávají i jiné a výživnější druhy. Stále častěji lidé sahají po žitu a pohance. Někteří zařadí do svého denního jídelníčku i jáhly. Pojďme si přiblížit výhody konzumace obilovin a přínos obměny českých zvyků.
Z pšeničné mouky se vyrábí většina pečiva a těstovin na našem trhu. Pšenice obsahuje spoustu škrobu a vlákniny. Dá se říci, že produkty z pšenice jsou nejlevnějšími. Někteří se snaží nahrazovat bílé pečivo tmavým, což se na jejich na ceně odrazí. Je však třeba dát si při výběru pozor, ujasnit si některé mylné představy o dietnějších druzích. Tmavé pečivo není o nic méně kaloričtější než světlé, rozdíly jsou ve složení, kdy tmavší druhy obsahují o poznání více minerálů, stopových prvků a vitamínů. Ovšem ne každé na první pohled vypadající „zdravější“ pečivo je opravdu celozrnným a tmavým. Ty levnější jsou často vyrobeny z bílé mouky a bývají pouze dobarvovány.
Žito má v kuchyni podobné použití jako pšenice, celozrnná však obsahuje více vlákniny a působí výborně při potřebě upravit celý trávicí proces. V lidovém léčitelství se užívá při potížích se zácpou. Žito obsahuje spoustu sacharidů, dobře zasytí. Žitný chléb má specifickou nasládlou a jakoby mazlavou chuť. Málokdo ví, že je žito také základem oblíbené náhražky kávy - melty.
Jáhly vznikají loupáním semen prosa a nejčastěji se konzumují v podobě různých kaší. Z jáhel můžeme připravit i placky, ty jsou druhou nejoblíbenější variantou jejich přípravy. Jáhly jsou výživné a dost syté, obsahují hodně vápníku, železa a vitamínů. Konzumaci by měli upřednostňovat vegetariáni a ti, kteří trpí chudokrevností.
Tip: Vegetariáni by měli jáhly zařazovat do jídelníčku co nejčastěji a doplnit je také o cizrnu. Tu můžeme podusit nebo opražit, připravit ji nasladko i naslano. Cizrna navíc obsahuje hodně bílkovin a je pro vegetariány a vegany opravdu výborným zdrojem chybějících látek.
Pohanka sice nepatří mezi obilniny, ale má podobné využití. Z pohanky se vyrábí mouka a tzv. pohanková lámanka, která bývá součástí mnoha dalších receptů z této suroviny. Je známá zvyšováním pružnosti cévních stěn, regulací cholesterolu a její konzumací nezatěžujeme trávicí ústrojí.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena