Je libo vepřový nebo raději tradiční hovězí guláš? Je guláš z Maďarska, pochází od nás, nebo je to snad úplně jinak?
Lidé se často dohadují, zda je guláš typicky maďarské jídlo nebo snad české, podobně jako se hádají o původu knedlíků. Ve skutečnosti však guláš vznikl v tureckých hlavách, nebo lépe řečeno hrncích. Tím, jak Turkové prováděli vpády do Evropy, mají na svědomí i obohacení zejména středoevropské a balkánské krmě o masité jídlo zvané guláš. Maďaři tureckou recepturu vylepšili o vynikající papriku a nejoblíbenější jídlo v našich hospůdkách bylo na světě.
V Maďarsku se guláš připravuje z hovězího, vepřového, kuřecího, telecího či dokonce rybího masa. U nás si většinou vystačíme s hovězím, popřípadě vepřovým, jedla jsem ale i guláš z kuřecího masa. Klasicky se guláš připravuje z hovězí kližky.
Plánujeme-li přípravu guláše, určitě bychom neměli zapomenout na obstarání sladké mleté papriky, případně její pálivější varianty. Na začátek použijeme pouze malé množství papriky a zbytek použijeme až při dochucení. Samozřejmostí je i sůl, případně pepř.
Základem guláše je kromě masa i cibule, jejíž množství by mělo odpovídat asi 2/3 množství masa. Maďaři do guláše přidávají i kostičky brambor uvařených zvlášť. Jinak jako přílohu volí noky a různé druhy těstovin. Výtečný je však i tradiční bílý chléb.
Vaří se z masa nakrájeného na nudličky. Kromě papriky a cibule ještě recept uvádí přidat houby, popřípadě fazole a smetanu.
Na másle se orestuje cibulka, podlije se vodou a přidá se sladká paprika. Poté se ve šťávě dusí maso a ke konci dušení se podlévá smetanou.
Jedná se o maso nakrájené na kostičky orestované s cibulí a zaprášené sladkou paprikou. Maso bývá doplněno malým množstvím husté šťávy, která vznikne postupným přiléváním malého množství vody do výpeku. Někde se přidávají i rajčata či pálivé papričky a bývá zvykem tuto směs na závěr zjemnit smetanou.
Od perkeltu se liší mnohem větším množstvím šťávy. Pravý maďarský guláš je tedy svou konzistencí podobný spíše polévce, však také bývá podáván v hlubokých talířích se lžící.
V Maďarsku se guláš s kysaným zelím nazývá Székely. Běžně se připravuje z vepřového masa jako perkelt a následně se do něj zamíchá zvlášť uvařené zelí. Nebo se zelí přidává již do částečně změklého masa. Nezbytnou součástí je opět smetana.
Dá se říci, že co kuchař, to jiný recept, jiný poměr ingrediencí a jiné koření. Budeme rádi, pokud právě ten váš recept budeme moci vyzkoušet. Proto využijte možnosti vložit svůj vlastní osvědčený recept na guláš.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena