Nedáte dopustit na známé a osvědčené druhy vánočního cukroví, které se u vás v rodině pekly od nepaměti? Milujete starou dobrou klasiku a české tradice bráníte zuby nehty? Připravovat oblíbené a dobře známé druhy cukroví můžete i letos, ale zkuste k nim pro tentokrát přidat pár netradičních druhů a vyzkoušejte nové chutě!
Co by to bylo za Vánoce bez vanilkových rohlíčků, ručně zdobených perníčků nebo lineckého s marmeládou? Slýcháte tohle u vás doma? Své blízké rozhodně nemusíte připravit o to, na co se těší celý rok. Ale možná nepohrdnou ani něčím novým, trochu nevšedním a přitom neodolatelným. Stejně jako vy!
Kvalitní čokoláda jde ruku v ruce s vánočním cukrovím a tyto poctivé křehké čokoládové kousky zdobené hořkosladkým karamelem jsou skutečnou pochoutkou labužníků. Základem jsou skutečně poctivé ingredience a žádné šizení. Patří k nim například 70% čokoláda, kakao a kvalitní máslo, dále pak hladká mouka a špetka soli. Po upečení se jednotlivé sušenky zdobí proužky karamelu a ukládají se do krabice.
Skořicová klubíčka skvěle chutnají a také skvěle vypadají, připomínají totiž skutečná klubka vlny. Vtip je v tom, že hotové těsto se na plech protlačuje lisem na česnek. Těsto připravíte z vajec, másla, hladké mouky, cukru, skořice a kakaového pudinku. Ještě před pečením můžete klubka nazdobit barevným cukrářským zdobením.
Netradiční vánoční cukroví pro gurmány, které bude zářit barvami? To jsou zcela jistě francouzské vánoční makronky, jinak řečeno malé mandlové laskonky, které se připravují v nejrůznějších barvách a jsou slepeny lahodnou náplní, která se vám doslova rozplyne na jazyku. Pro tuto příležitost se používají například karamelové, kokosové nebo čokoládové náplně, hřejivé chutě i barvy, a pochopitelně zdobení s krásnými vánočními motivy.
Makronky krok za krokem, které zvládne i začátečník!
Vždycky jste chtěli zkusit upéct doma makronky, ale obávali se, že se nepovedou? Vyzkoušejte je podle tohoto názorného návodu krok za krokem.
Lehké, báječně nadýchané, a přitom velmi jednoduché a rychlé – to je vinné cukroví. Na přípravu vánočního cukroví z vína budete skutečně potřebovat jen minimum ingrediencí, a sice mouku, tuk a bílé víno. Z těsta vytvarujete jednotlivé kousky, které po upečení ještě horké obalíte ve směsi moučkového cukru, vanilky a skořice. Popíjet k nim můžete svařené víno se skořicí pro dokonalý vánoční požitek.
(doba přípravy 20 min)
Crinkles jsou velmi oblíbené, obvykle kakaové sušenky, křupavé na povrchu a vláčné uvnitř. Pečou se obalené v moučkovém cukru a jejich povrch je typicky rozpraskaný. Kromě klasických kakaových crinkles však můžete připravit i jejich obměnu například s pomerančovo-kokosovou nebo citronovou, ořechovou či pistáciovou příchutí. Krásně a neobvykle vypadají crinkles Red Velvet, kdy se do těsta použije trocha cukrářského barviva a krém mascarpone.
Crinkles: Kakaové sušenky, které ohromí každou návštěvu!
Recept na úžasné kakaové sušenky, které jsou křupavé na povrchu a vláčné uvnitř.
Tento druh cukroví se připravuje ze žloutkového těsta, které se po upečení promaže pikantní marmeládou, naplní pudinkovým krémem a ozdobí kandovaným (nebo kompotovaným) ovocem. Nakonec se přelije čokoládovou polevou. Verze s kandovaným ovocem je trvanlivější. Plněné košíčky vypadají skvěle, korpusy mohou být světlé či tmavé a je dobré napéct si je dopředu.
Zdravé vánoční cukroví: Pečení bez cukru i mouky
Blíží se advent a s ním i doba vánočního pečení, protože cukroví zkrátka nemůže na našich svátečních stolech chybět. Ale vážně se to ani letos neobejde bez té spousty cukru, tuku a bílé mouky? Co tentokrát vánoční pečení zkusit trochu jinak, možná méně tradičně, ale za to zdravěji?
Zkuste to bez pečení: Top recepty na cukroví bez dlouhých příprav
Vybrali jsme pro vás luxusní recepty na nepečené cukroví, které si zamilujete.
Nepečené vánoční cukroví: Snadná příprava krok za krokem
Nepečené cukroví, to jsou opravdu jen samé výhody. Je jednoduché, zabere minimum času a obvykle vám na něj stačí pár lehce dostupných ingrediencí, relativně i za pár korun. Pokud je navíc vaším dobrým zvykem nechávat přípravu vánočního cukroví na poslední chvíli, pak jsou pro vás nepečené druhy skutečně tou nejlepší volbou.
Úvodní foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena