Pozdní léto je oblíbeným obdobím pro milovníky vína a hlavně burčáku. Vychutnejte si tento lahodný nápoj v té nejlepší kvalitě. Pár rad nejen k nákupu.
Podle vinařského zákona (115/1995 Sb., novely 321/2004 Sb.) se burčák může vyrábět jen z tuzemských hroznů a smí se prodávat od 1. srpna do 30. listopadu.
Burčák je částečně zkvašený lahodný hroznový mošt, vyrábí se bez chemické konzervace výlučně z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky. Burčák obsahuje vyvážený poměr alkoholu, cukru a kyselin. Jedná se o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici asi 7 dní po začátku kvašení moštu a jeho "vrchol" trvá jen několik málo hodin. Obsah alkoholu je nejméně 1 % objemové skutečného obsahu alkoholu a nejvýše tři pětiny celkového obsahu alkoholu.
Pokud nápoj vznikl i z hroznů dovezených ze zahraničí, může být nabízen k prodeji pouze pod názvem "částečně zkvašený hroznový mošt". Na začátku sezóny se pod tímto názvem prodává i zkvašený mošt z jablek.
Proto je potřeba při nákupu pravého burčáku sledovat z jaké naší vinařské oblasti, podoblasti a vinařské obce pochází, z jaké odrůdy je vyroben a samozřejmě kdo je jeho výrobcem. Veškeré informace musí mít prodejce vystavené!
Burčák obsahuje kvasinky a díky tomu i vysoký obsah vitamínu B (tiamin), který má příznivý vliv na srdce a cévy. Také má příznivý vliv na kvalitu kůže, vlasů a nehtů. Dále obsahuje kyselinu nikotinovou, která zabraňuje nervovým a kožním poruchám. Kyselina pantotenová zase chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí. Burčák má čistící působnost na trávicí ústrojí a projímavé účinky, jelikož dále kvasí i v břiše.
Čerstvý a kvalitní burčák z bílých hroznů musí mít žlutou barvu s lehce nahnědlými tóny. Opravdový burčák stále pracuje (kvasí). Ve sklence tak musíte mít stále bublinky oxidu uhličitého a pěnu. Ve větší (skleněné či plastové) nádobě můžete pozorovat neustálý rej malých bublinek (perlení) a na dně najdete malou vrstvu kalu. Burčák nesmí být cítit hnilobou ani zatuchlinou, má vonět jako mošt, případně i po odrůdě vína, ze kterého "kvasí". Při napití nás nesmí chuť překvapit (to raději už dále nepijeme), ale bublinky nás musí pošimrat na jazyku a první lok musí být svěží jako při pití čistého ovocného moštu.
Burčáku se také říká "mléko starců", protože dobrý burčák je mléčně bílý.
Burčák je českou raritou. Kromě naší země burčák pijí jen na Slovensku, v Rakousku (pod názvem Sturm) a při hranicích v Německu (jako mladé víno Junger Wein).
Burčák není víno, proto se s ním nikdy neťuká.
Když se pije burčák: K zakousnutí si dopřejte českou klasiku
A je to tady! Už pár dní si můžete dopřát pravý český burčák, doslova poklad podzimu. Jak poznat ten pravý? A hlavně, co si při popíjení burčáku dopřát k zakousnutí?
"Dám si víno", slýcháváme často při otázce, co si dotyčný přeje k pití. Výběr si určuje host sám, ale nalévání je nejčastěji na nás. I při domácí oslavě bychom měli vědět, jak víno nalévat a jaké sklenice zvolit
Skvělá na chlebíčky! Veka z domácí pekárny krok za krokem
Ohlásila se neočekávaná návštěva? Nemáte veku na chlebíčky? Žádný problém, podle FOTORECEPTU si upečeme veku doma, navíc je mnohem lepší než kupovaná.
Foto: Sxc
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena