Čerstvý kynutý skořicový šnek, to je nebe na zemi. Sladké chuti, skořicové vůni a hedvábné jemnosti pečiva s cukrovou polevou se jen těžko odolává, zvlášť když před námi stojí hrnek s kávou.
Skořicové šneky se v Česku zabydlely, rozšířily se však i jinde po světě. Kynuté skořicové rolky mají původ ve Skandinávii, kde se připravují pod názvem Kanelbullar. V anglicky mluvících zemích je můžeme najít pod názvem Cinnamon Rolls.
-> Kouzlo čerstvého loupáku: Jak upéct nebeský sladký rohlík nebo makovku?
Na skořicové šneky můžeme použít základní sladké kynuté těsto. Důležité je těsto dobře prohníst a nechat mu dost času na vykynutí. Jen tak docílíme toho, že upečené šneky budou lehké a lahodné.
ZDROJ: Pexels
Skořicové šneky lze péct jednotlivě nebo v těsném kontaktu, podobně jako kynuté buchty. Ve Švédsku a Finsku se tradičně pečou jednotlivě, aby měly z každé strany křupavé okraje.
Naopak v USA, Británii, Německu nebo u nás je běžné je nasázet je těsně vedle sebe na plech nebo do pekáče, aby se během pečení spojily. Při servírování se pak jednotlivé šneky od sebe odtrhávají.
-> Makové šneky z kynutého těsta
Poleva na skořicové šneky se regionálně liší. Ve Skandinávii, zejména ve Švédsku a Finsku, se šneky často vůbec nepolévají, místo toho se posypávají hrubým perlovým cukrem. Ve Finsku se také někdy do těsta přidává i kardamom.
V Německu se používá jednoduchá cukrová glazura, která šnekům dodává další vrstvu lahodnosti a jemný lesklý povrch.
V USA a Kanadě jsou nejpopulárnější šneky s bohatou vrstvou lepkavé polevy, která se připravuje z krémového sýra (Philadelphia, žervé, mascarpone), cukru a másla. Poleva je hustší a maže se na teplé šneky, na kterých se částečně rozpustí a vsákne. V Kanadě se občas nahrazuje javorovým sirupem, který dodává pečivu přirozenou sladkost a specifickou chuť.
-> Estonský skořicový věnec Kringel
Americké verzi se blíží i poleva z kondenzovaného mléka, která je sladší a řidší.
V Česku se skořicové šneky pečou nejčastěji bez polevy, podobně jako ve Skandinávii, nebo se lehce potírají cukrovou glazurou, případně cukrují. Modernější verze využívají i hutnější smetanovou polevu inspirovanou americkou variantou, ale tradičnější české recepty jsou spíše sušší a méně sladké.
Sladké recepty, které se vám mohou hodit:
(doba přípravy 160 min)
Kynutí šneci se skořicí a tvarohem
(doba přípravy 30 min)
Skořicoví šneci z kváskoveho těsta
(doba přípravy 45 min)
(doba přípravy 90 min)
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena