Světový trh potravin nabízí nespočet surovin pro přípravu pokrmů, různých pamlsků, druhů ovoce a zeleniny. Ovšem i když na to máme ohromnou chuť, nemůžeme pozřít ani sousto. Důvod? Nemoc zvaná potravinová alergie.
Nepříjemnou potravinovou alergií trpí přibližně 4% světové populace. Dospělí lidé se s potravinovou alergií setkávají v 24%. U dětí od narození do tří let se toto číslo pohybuje okolo 8%. Bohužel výskyt potravinové alergie u malých dětí je poměrně častý. Na prvním místě se tyčí jednoznačně alergie na kravské mléko, kterou může dítě trpět již od novorozeneckého věku, pakliže je plně kojeno a matka kravské mléko pije. U takto malých dětí se výskyt alergie projevuje nechutenstvím, bolestmi bříška nebo průjmem, dokonce i krvavým. Často se objevuje také zvracení a neklid. Viditelným projevem, díky kterému můžete alergii na potraviny a svého dítěte rozeznat, jsou kojenecké koliky, pláč, kopání či přitahování nožiček k bříšku. V případě, že nabídnete dítěti mléko náhradní, je pravděpodobné, že se objeví vyrážka, otoky, možná tak dušnost. Řešení je nasnadě - mléčné bílkoviny se ze stravy vysadí. Pokud nadále plně kojíte, je nutné, abyste se těmto potravinám naprosto vyhýbala. Pokud již nekojíte a alergie se vyskytuje u dítěte, které má již běžnou tuhou stravu, je nutné toto opatření učinit u vašeho děťátka.
V podstatě se jedná o naši imunitu. Pokud bychom ji neměli, mohli bychom zemřít i na běžnou chřipku či nachlazení, tedy nemoci, se kterými se běžně setkáváme i několikrát ročně. Imunita našeho organismu proto rozlišuje mikrosvět organických částeček za pomoci povrchových znaků. Tyto mikročástice jsou většinou bílkovinné. Pokud se naší imunitě něco nezdá, začne se naše tělo okamžitě bránit. Jenže tak jak lidská povaha ani náš organismus není dokonalý, a tak se někdy může stát, že si lehce splete dobré a špatné. Je to sice nepěkné číslo, ale bohužel až 40% dětí se narodí s alergií. Příčiny mohou být různé, jednoznačně může být na vině genetika. Ovlivnit však tuto nemoc může i nesprávný životní styl, dnešní uspěchaná doba vede organismus k velkému stresu a i když tomu asi nebudete věřit, bohužel alergii může způsobit i příliš čistotná maminka, která svou pořádkumilovností chce udělat bezpečné prostředí pro své děťátko, protikladem toho jsou ovšem zase mateřská centra, kluby, ale také mateřské školky, kde je vyšší riziko onemocnění, kde jedno děťátko kýchne a ostatní "spolykají bacily". Nevhodné je rovněž časté užívání antibiotik, které sice léče danou nemoc, ovšem na druhou stranu zase snižují imunitu a tím způsobují, že je naše tělo méně schopno se takovým alergenům bránit. Alergie na potraviny u dětí se vyskytuje v 8% a z toho 2 - 4% jedinců si ji s sebou přenese do dospělého věku.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena