Pojďme se společně podívat na 5 druhů potravin, které patří mezi výživové pecky. Nechybí náhodou ve vašem jídelníčku?
Převážná většina těch nejzdravějších potravin odpovídá středomořskému stylu stravování. Součástí jídelníčku by tak měla být zelenina, ovoce, ryby a kvalitní zdroje tuků v podobě ořechů, semínek a olejů. Pojďme se společně podívat na 5 nejzdravějších potravin z hlediska výživových hodnot.
Avokádo je základní složka všech vyznavačů zdravějšího stravování. Z měkké dužniny se dají připravit skvělé dresinky, pomazánky, saláty, pasty, zákusky, ale i hlavní jídla. Avokádo se používá i při přípravě domácího chleba. Tradiční zpracování avokáda se liší podle zemí a jejich zvyků. Například na Taiwanu jedí avokádo s mlékem a cukrem. V Indonésii jej mixují s kávou, mlékem a rumem, čímž vznikne chutný a osvěžující nápoj. Samozřejmě je nejlepší jíst avokádo samotné, pokapané citronem nebo jako součást salátů, bowl apod.
Avokádo je také jedním z mála plodů, které obsahuje organické tuky. Kromě kyseliny olejové obsahuje avokádo draslík, foláty, luteiny a beta-sitosterol. Dále zde najdeme celou řadu vitamínů. Nejvyšší zastoupení má vitamín E a C. Je bohaté na vitamín B1, který přeměňuje uhlohydráty na glukózu, ta zásobuje mozek a celý nervový systém.
Vzhledem k folátům, které avokádo obsahuje, jej lékaři doporučují těhotným ženám.
Avokádo také snižuje obsah cholesterolu v krvi. Obsahuje 70 % vody a 20 % organického tuku.
Plody i listy borůvky jsou drogou, která se využívá nejen v lidovém léčitelství, ale také ve farmaceutickém průmyslu. Plody skrývají velké množství tříslovin a glukokininů (myrtilin), cukry, organické kyseliny, pektin, barviva karoteny, dokonce mangan, významná barviva anthokyany a především drogu Fructus myrtilli. Tuto drogu, také třísloviny a vitamín C ,obsahují i listy.
Barviva plodů příznivě ovlivňují náš zrak, regeneraci rodopsinu (očního purpuru). Ten zvyšuje zrakovou ostrost a je nezbytný při vidění ve tmě i umělém osvětlení.
Z listů borůvek se v lidovém léčitelství i průmyslově vyrábějí diabetické čajové směsi. Zmíněné glukokininy snižují hladinu krevního cukru. Borůvka je označována za rostlinný inzulín. Ze sušených plodů i listů se připravují směsi protiprůjmové. Borůvky zmírňují střevní i žaludeční potíže, odpuzují střevní parazity. Úlevu působí i při menstruačních bolestech, uvolňují svaly a křeče. Odvar z listů dobře poslouží i jako náhražka pravého čaje. Plody borůvky, hlavně čerstvé, příznivě ovlivňují hojení a obnovu sliznic. Mají vysoký dezinfekční účinek a odvar z borůvek sušených je vhodným kloktadlem při zánětech ústní dutiny.
Borůvky jsou velmi bohaté na živiny, což blahodárně působí na celkovou vitalitu a obranyschopnost organismu. Působí jako antioxidant a chrání naše tělo před volnými radikály, viry a bakteriemi. Látky obsažené v borůvkách pomáhají při zklidnění nervů a odbourávání stresu. Pravidelné používání odvarů a obkladů může zmírňovat i některé kožní neduhy a alergické problémy. Borůvky také blahodárně působí na krevní oběh, pročišťují i ledviny a močové cesty. Z listů a plodů lze připravovat odvary a zápary, které používáme vnitřně, na zánětlivá místa i zevně.
Červená řepa pochází z Blízkého východu a Středomoří. Obsahuje mnoho minerálních látek - sodík, draslík, vápník, hořčík a jiné další. Z vitamínů obsahuje zejména vitamín E a vitamíny skupiny B.
Řepa podporuje krvetvorbu, povzbuzuje činnost žaludku a střev, stimuluje činnost jater a žlučníku. Prospívá při léčbě hypertenze, arterosklerózy a dalších onemocněních srdce a krevního oběhu. Ceněna je rovněž při nádorovém onemocnění. Obecně je řepa známá jako jedna z nejléčivějších potravin prodlužující život. Bulva (kořen) se při vaření používá syrová i vařená. Mladé lístky výhonků můžeme přidat do salátu. Konzumuje se také řepná šťáva, která je oblíbenou součástí detoxikačních nápojů.
Řepu jíme celou – i s natí. Zelená část je ještě zdravější než bulvy.
Kešu roste na stromě jako pecka kešu jablíčka. Jde o ledvinovník západní, původem pochází z Brazílie, ale dnes se pěstuje také ve Vietnamu, Nigérii, Tanzánii, Indii či Indonésii.
Kešu oříšky obsahují velké množství bílkovin a vlákniny, vitamínů a minerálů, včetně vitamínu E, K a skupiny B, mědi, fosforu, zinku, hořčíku a železa. Jde o nutričně vyváženou potravinu s vysokým obsahem zdravých tuků, ty nejenže poskytují energii, ale také pomáhají snížit úroveň špatného cholesterolu.
Mandle jsou bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin, zdravého tuku, antioxidantů, vitamínu a minerálů. Vyznačují se vysokým obsahem vitamíne E, hořčíku, železa, vápníku a riboflavinu. Ideální je mandle konzumovat i se slupkou, jinak bychom se ochudili například o vitamín E, který je zde obsažen. Ale pozor, mandle obsahují velké množství kalorií, takže si hlídáme při jejich konzumaci množství.
Tak jak jste na tom? Dopřáváte si právě tyto potraviny co nejčastěji?
Klíčky mungo – superpotravina, které se vyplatí přijít na chuť
Fazolky mungo obsahují prospěšné látky jako bílkoviny, minerální látky v podobě vápníku, draslíku, železa či hořčíku. Nejzdravější jsou v naklíčené podobě. Posilují imunitu, detoxikují organismus a navíc nenadýmají. Klíčky mungo jsou křupavou pochoutkou, kterou si oblíbíte snadno a rychle.
Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku
Semínka patří k opravdovým výživovým pokladům. Konzumujeme je nejlépe v syrovém stavu, kdy jsou nutričně nejhodnotnější. Dnes se podíváme na lněná semínka.
Zdravé přílohy: Jak si na nich pochutnat?
Možná jste si s příchodem jara také dali pár předsevzetí. Pokud mezi nimi bylo shodit pár kilogramů a začít zdravěji jíst, s lehčími a vitamíny nabitými přílohami to půjde snáz.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena