A máme tu znovu tu kouzelnou dobu pečení vánočního cukroví, které je v některých českých domácnostech doslova sportovní disciplínou. Pečeme až neuvěřitelné množství druhů a hospodyňky v těchto dnech zahajují vášnivé debaty na téma, kdy vlastně začít péct a také z čeho. Výběr starých i nových receptur je přebohatý, na ty nejtradičnější a nejoblíbenější druhy však má obvykle každý svůj malý zlepšovák.
Tradice pečení vánočního cukroví sahá až do 16. století a kupodivu není naším křesťanským dědictvím, protože pochází z pohanských tradic a zvyků. Tehdy lidé věřili, že cukroví ochrání domácnost, rodinu, zvířata i celé stavení před neblahým vlivem temných sil. Cukroví nevypadalo tak jak ho známe, a ne každý si ho mohl dovolit. Dnes je společné pečení vánočního cukroví jakýmsi symbolem stmelení rodiny a mělo by být spíš radostnou, než povinnou a stresující záležitostí.
Jsou určité druhy cukroví, které potřebují čas ke správnému odležení. S těmito klasickými a všemi oblíbenými druhy, jako jsou perníčky, rohlíčky či medvědí pracny, které na vánočním stole prostě nesmí chybět, začněte proto už začátkem prosince. Obvykle je tímto startovním datem den po Mikuláši. Zhruba dva týdny před Vánocemi pokračujeme křehkým lineckým cukrovím, a nakonec přijde řada na sněhové pusinky, všemožné druhy nepečeného cukroví a plnění předem napečených kousků marmeládou a krémy, samozřejmě pak také zdobení čokoládou. Pokud jde o suroviny, nevěřte milovníkům náhražek a vsaďte na ověřenou kvalitu. Jde o tradiční cukroví, které pečeme jednou za rok a chceme si spolu s ním vychutnat skutečnou, nenahraditelnou chuť Vánoc. Nesnažte se proto tentokrát vyhnout pravému máslu, použijte kvalitní kakao i čokoládu, opravdové ořechy a med.
Plán pečení vánočního cukroví 2023
Znáte správný čas na pečení nejznámějších druhů cukroví? Víte, kdy začít s přípravou krémů? Nebo se chystáte letos péct svou první domácí vánočku? Podle našeho plánu si s letošním pečením hravě poradíte!
Jedno z nejtradičnějších vánočních druhů cukroví má své kořeny v rakouském Linzi, odkud pochází i jeho název - linecké cukroví. V Linzi však přitom mají svou vlastní verzi této pochoutky, tzv. Linzer Augen, které jsou větší než ty naše české. Linecké cukroví slepované marmeládou zná u nás asi každý, nechybí totiž v žádné kilovce vánočního cukroví na objednávku, ani v tom domácím. Základním pravidlem při přípravě lineckého cukroví, které má být křehké a na jazyku se rozplývající, je vláčné těsto. Platí tak nutné dodržení poměru 3 : 2 : 1, tedy poměr mouky, másla a cukru, přesněji 300 g hladké mouky, 200 g másla a 100 g cukru, a dále pak jeden vaječný žloutek.
Výběr redakce na TOP recepty na linecké cukroví
Křehké, voňavé a doslova se rozplývající na jazyku - takové je linecké cukroví, které se podaří. Máme pro vás pár receptů, díky kterým bude letošní vánoční pečení snazší.
Medvědí pracny, pro někoho také tlapky, jsou dalším oblíbeným vánočním cukrovím. Nejstarší recepty si můžete přečíst ve známých kuchařkách Magdaleny Dobromily Rettigové, možná je podle ní pekly i vaše babičky. Jde o formičkové cukroví, u něhož se zdá být největším problémem zřejmě věčná otázka (vymazávat či nevymazávat?) která rozděluje hospodyně na dva tábory. Klasický recept je tvořen z mouky, másla,
moučkového cukru, mletých ořechů, kvalitního kakaa, hřebíčku a skořice. Těsto se musí vtlačit do formiček, ve kterých se také peče. Po vyklopení se pracny mohou ale nemusí obalovat v moučkovém cukru. Jde o aromatické cukroví svou tmavou barvou a jednoduchým vzhledem krásně doplňující například sněhobílé vanilkové rohlíčky, nebo cukroví polité čokoládou a hojně zdobené barevným sypáním.
Videorecept: Vánoční pracny podle Anny
Co takhle si udělat letošní Vánoce zdravější? No, zkuste to. Mám tady pro vás první vánoční recept na úžasně vláčné a zdravější pracny.
Vanilkové rohlíčky mají svůj původ v Rakousku, konkrétně přímo ve Vídni. Legenda praví, že se tyto rohlíčky začaly péct na počest porážky osmanských vojsk u Vídně v roce 1683. Osmanská říše měla tehdy na své vlajce půlměsíc, a tak vznikl nápad pro vanilkové půlměsíčky. Rozšířily se po celé bývalé Rakouské monarchii a samozřejmě také k nám. Vánoční mísu cukroví si bez nich dnes ani neumíme představit. V původním rakouském receptu se vždy používají mleté mandle, v Čechách jsou běžnější vlašské ořechy. Pokud jde o měkkost rohlíčků, spolu s výše uvedenými druhy patří k těm, které se potřebují správně uležet. Rohlíčky se ještě teplé obalují v silné vrstvě moučkového cukru. Lahodnou obměnou jsou pak třeba sádlové vanilkové rohlíčky, které jsou pro mnohé z nás skutečně návykovou záležitostí. Zkusíte je letos?
10 nejlepších receptů na vánoční rohlíčky: Vanilkové, mandlové i s čokoládovou polevou
Už máte svůj recept na dokonalé vanilkové rohlíčky? Voňavé po oříšcích a vanilce, křehoučké a rozpadající se v ústech... Nebo letos chcete zkusit i rohlíčky kakaové, kokosové nebo s chutí kávy? Těchto 10 receptů doporučujeme za naši redakci vyzkoušet, jsou prostě skvělé.
Zdobené vánoční perníčky jsou dalším tradičním druhem našeho vánočního cukroví, existuje na ně bezpočet různých receptů, a i způsoby zdobení jsou různé a mnohdy skutečně umělecké. Zdobí se bílou nebo barevnou bílkovou polevou, čokoládou, ale krásně vypadají i nezdobené. Moderním trendem je v poslední době tzv. imitace dřeva na jejich povrchu. Častým vánočním motivem je perníková chaloupka, ale i perníkové adventní svícny, andělíčci a podobně. Tradice výroby perníku přetrvává v mnoha zemích Evropy, perníkové ozdoby dostanete jako suvenýr na mnoha tradičních vánočních trzích. Naši perníkáři nacházeli inspiraci pravděpodobně v Norimberku, perník se u nás začal péct cca ve 14. století. Pro měkké perníčky by těsto nemělo obsahovat příliš velké množství medu. Pokud jsou po upečení přece jen trochu moc tvrdé, stačí je například zabalit na noc do igelitu.
Vánoční perníčky na poslední chvíli: 6 receptů na hned měkké perníčky
Pokud se ještě chystáte na poslední sladké vánoční pečení, máme pro vás dobrou zprávu. S těmito recepty na perníčky zazáříte, protože jsou měkké hned po upečení a na slavnostní stůl k ostatnímu cukroví je můžete přidat v mžiku. Se zdobením vám rádi pomohou i děti, kterým tak čekání na Ježíška zpříjemníte.
Vosí hnízda nebo také úlky jsou oblíbeným druhem nepečeného vánočního cukroví, u něhož však není radno podcenit přípravu těsta. Správná konzistence těsta je při jejich přípravě klíčová a znamená buď úspěch, nebo také fiasko. Pokud například špatně odhadnete množství rumu, bude se těsto příliš lepit, protože bude moc vlhké a z formičky je pak vyklopíte jen těžko vcelku. I v takovém případě je však snadná pomoc. Stačí do těsta přidat namleté nebo nastrouhané piškoty, ty těsto zahustí a vše je napraveno. O původu a historii vosích hnízd bohužel mnoho nevíme, toto cukroví není natolik rozšířeno, údajně je však staré už stovky let. Původně však prý nemělo souvislost s Vánoci, ale se zimním slunovratem, kdy se připravovaly nejrůznější cukrovinky, které se zavěšovaly ke vchodům a měly obřadní, ochranný význam.
Recept na vánoční vosí hnízda krok za krokem
Kdo by neznal vosí hnízda - kakaové kopečky na piškotu plněné máslovým krémem. A tyto jsou řádně provoněné rumem! Vyzkoušejte recept na oblíbené vánoční cukroví krok za krokem.
Úvodní foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena