
Díky marinádě se i z kousku libového suššího masa stane šťavnatá lahůdka. Proč se maso marinuje, jaké typy marinád existují, co do nich patří a na co si dát pozor? A nakonec přidáme jednoduchý základní recept na domácí marinádu, kterou zvládneme připravit během pár minut. Přidáváme i výběr osvědčených marinád z webu Vaření.cz.
Když marinujeme, nejde jen o vylepšení chuti masa, ale i o délku jeho přípravy.
Správná marináda maso zkřehčí, provoní a ochrání před vysušením. Základem nejčastěji bývá olej, kyselá složka a bylinky nebo koření.
-> Naložte maso! K dokonalosti pomůže masu na grilu správná marináda
-> Butter Chicken: Jak indická klasika dobyla svět. Uvařte si máslové kuře doma!
Marinádu bychom měli přizpůsobit také tomu, jak maso budeme připravovat.
Na gril se hodí spíš olejové marinády s česnekem a bylinkami, které pomíhají masu krásně zhnědnout a vytvořit kůrčičku. Zkuste třeba grilované kuře marinované ve směsi jogurtu, mléka a oleje.
K pečení v troubě jsou ideální marinády s vínem nebo pivem, které se po upečení promění v chutnou šťávu. Dobrým příkladem je pomalu pečené hovězí na česneku.
A pokud maso dusíme, můžeme část marinády použít rovnou jako základ omáčky jako například u srnčí kýty na červeném víně. Výborná je také jogurtová marináda, kterou marinujeme maso do indických kari.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena