Pálení žáhy, bolest žaludku, nevolnost, to mohou být projevy jednoho z nejčastějších neduhů, který postihuje žaludek. Překyselení.
Trápí-li nás časté pálení žáhy, je jistě na místě nejprve návštěva lékaře, který vyloučí jiné možné příčiny našich obtíží, jako je špatná funkce svěračů. Nejspíše ovšem uslyšíme diagnozu - překyselení žaludku.
Krátkodobě nám sice pomohou volně prodejné medikamenty, především na bázi hořčíku. Dlouhodobě pomůže jen změna stravy. Jistě si z hodin přírodopisu vzpomeneme na to, že žaludek pro potřeby trávení vytváří kyselinu chlorovodíkovou, mnoho dalších kyselinotvorných látek do těla dostáváme z potravin, patří sem především káva, alkohol, potraviny plné konzervantů a barviv. Při trávení těchto pochutin dochází ke kvašení, k překyselení žaludku a nepříjemným doprovodným jevům. Při dlouhodobých potížích s překyselením naše tělo přichází o životně důležité minerály, které se spotřebovávají právě při snaze organismu zneutralizovat kyseliny dodané do našeho těla. K trávicím obtížím se tak může přidružit únava, podrážděnost, špatná kvalita pleti či nehtů. Nemluvě o možném vzniku žaludečních vředů. Dlouhodobý nedostatek minerálních látek se může projevit i nevysvětlitelnými bolestmi hlavy, zad a psychickými obtížemi.
Mezi takzvaně alkalizující potraviny patří většina zeleniny, například cuketa, česnek, okurka, rajčata, špenát, salát, cibule, mrkev. Většinu ovoce budeme muset vyloučit, ale několik málo druhů si dopřát můžeme, jsou to banány, hrušky a překvapivě citron a grapefruit. Jako balzám na náš žaludek budou působit kysané výrobky a kefíry. Vhodné jsou i oleje lisované zastudena, celozrnné výrobky, luštěniny a mandle. Snažme se především konzumovat co nejvíce přírodních potravin a vyhýbejme se chemicky konzervovaným. Tělu dopřávejme odpočinek, vyhýbejme se stresům a zakouřeným prostorům. Pro doplnění tekutin je vhodná zasaditější voda, černý a zelený čaj, ale také například kozí mléko. Pro zahnání nejhorších obtíží vypijme lžičku jedlé sody rozpuštěné ve sklenici vody.
Vyhýbejme se naopak pomerančům, ananasu, jablkům, bílému a kynutému pečivu. Omezme také mléko, máslo a sýry. Mlsat bychom při potížích s překyselením neměli ani para ořechy, kešu či arašídy. Nutné je vyloučit veškerý alkohol, kávu a další kofeinové nápoje, perlivé nápoje, ovocné džusy a ovocné čaje. Obtíže zhoršují také veškeré sladkosti, smažená jídla a tmavé druhy masa.
Foto: Photos.comAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena