Muškátový oříšek se v české kuchyni tolik nepoužívá. Má osobitou chuť a vůni a málokdo ví, že bývá zneužíván i jako droga.
Muškátový oříšek původně pochází z Portugalska. Později ale byly sazenice muškátu tajně přivezeny na Mauritius, kde byly podmínky pro pěstování mnohem lepší. Sazenice se pak rozšířily i do okolních zemí. Dnes je hlavním zdrojem muškátového oříšku Indie a Grenada.
Koření roste na muškátovnících, až dvacet metrů vysokých stromech s květy podobnými konvalince. Plody se podobají broskvi a právě z nich se odstraňuje dužina, v jejímž středu se nachází kožnatá pecka s jádrem zvaným muškátový oříšek. Nejedná se tedy o ořech v pravém slova smyslu.
V České republice je k dostání oříšek celý i strouhaný, narazit ale můžete i na tzv. muškátový květ. Stejně jako v případě oříšku se nejedná o květ jako takový, ale o usušený červený míšek, který pokrývá zmíněnou pecku. Také muškátový květ se používá jako koření a lék.
Muškátový oříšek má velmi ostrou, štiplavě nahořklou chuť. Je výborný zejména k dochucení masitých a zeleninových pokrmů, uzenin, paštik a nádivek. Přidává se také do cukrovinek, kompotů a likérů nebo k aromatizaci nápojů (např. muškátového vína). Dobře si rozumí s pepřem, cibulí nebo bobkovým listem. Bývá součástí kořenících směsí.
Muškátový oříšek působí v malém množství (tj. na špičku nože) léčivě. Posiluje nervy, povzbuzuje náladu i chuť k jídlu, podporuje trávení, působí proti nadýmání a revmatismu.
V malém množství je toto koření opravdu léčivé, ve velkém ale působí jako droga. Obsahuje halucinogeny, které vyvolávají stavy opojení i úzkosti. Může vyvolat i halucinace. Při předávkování dochází k otravě, která se projevuje malátností, zmateností, nevolností, zvracením a bolestmi hlavy. V extrémní situaci není vyloučena ani smrt. S muškátovým oříškem jakožto drogou proto není radno si zahrávat. Úplně by se mu měli raději vyhnout lidé se srdečními potíži, těhotné ženy a malé děti.
Muškátový oříšek se používá také při výrobě kosmetiky, vonných olejů a parfémů. Je součástí přísad solí do koupele a kloktadel.
Co jíst v červenci? Zaměřte se na sezónu a zdroje ze zahrádky
Máme tu polovinu července a na zahrádkách je již řada sezónních surovin, které můžeme využít na maximum -dopřát si ovoce i zeleninu v syrovém stavu, ale i jako součást řady pestrých pokrmů. Naše stravování může být v létě opravdu zdravé a kvalitní, za odměnu si pak můžeme dovolit kousek domácího koláče, který z vlastnoručně nasbíraného ovoce chutná prostě nejlépe.
Zahřejte se kořením aneb kari v receptech
Kari - úžasně voňavá a nezaměnitelná směs koření složená hlavně z kmínu, koriandru a kurkumy, která kari dodává zářivě zlatou barvu. Pojďme se podívat na pár receptů, ve kterých kari nesmí scházet.
Jak dochutit maso před grilováním? Tipy na marinádu a koření
Grilování si my Češi užíváme a rozhodně se nebojíme experimentovat. V následujícím videu nás Lukáš Vokrouhlík - šéfkuchař Grill Akademie Weber - naučí recept na kořenící směs a marinádu. Marináda má chuť masa podpořit, nikoli přebít, míní šéfkuchař. Naložené maso bude připraveno na gril během půl hodiny.
Foto: Pixmac.cz
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena