MORINGA olejodárná (Moringaoleifera) je ve světě často označovaná pojmem „Zelený diamant“. Český trh se s touto rostlinou seznamuje, v zahraničí patří mezi superstar pro její neskutečné vlastnosti.
Rostlina moringa je původem z podhůří Himálaje, poté se rozšířila do Asie i Afriky. Strom dorůstá do výšky až dvanácti metrů a dá se zužitkovat do posledního lístečku.
Kořeny rostliny připomínají křen, květy provoní čajové směsi. Zelené plody se podobají fazolovým luskům, když dozrají, poskytují semena plná oleje. Ten se z nich také lisuje.
Drsné podmínky jako nadmořská výška a extrémní sucho donutily moringu zadržovat v sobě co možná nejvíce živin, aby v náročném prostředí mohla vůbec přežít. Díky tomu v listech stromu moringa nalézáme obsah látek skutečně mimořádné nutriční hodnoty.
Synergické (vzájemně se podporující) působení těchto látek vytváří nesmírně zdravý koktejl. Listy dokážou tlumit bolest, pomáhají při onemocněních horních cest dýchacích i při hemoroidech. Posilují imunitu, pročišťují celý organismus.
Moringa údajně dokáže nahradit všechny multivitamínové a minerální doplňky a znormalizovat všechny funkce organismu. Používá se při léčbě řady nemocí, v ájurvédě se jí léčí celé tři stovky chorob. Čerstvé, ale i sušené listy se přidávají jako koření do různých pokrmů, teplých i studených. Můžete si tak nutričně obohatit salát, omáčku, maso nebo polévku. Do teplých pokrmů se přidává na posledních 5-10 minut přípravy jídla, aby se nezničily její úžasné vlastnosti.
V kombinaci s bazalkou nebo s oreganem můžete připravit hned několik jídel. Bazalka a oregano jsou beze sporu nejznámějšími bylinkami v souvislosti právě s italskou kuchyní. Vždyť kdo by neznal caprese – rajčata s mozzarellou, kde bazalka hraje nepostradatelnou roli, stejně tak jako oregano na pizze. Pro svou typickou a nezaměnitelnou chuť si získávají tyto dvě oblíbené bylinky své pevné místo v koutku s kořením či v bylinkových zahrádkách i v českých domácnostech.