Nejstarší mlékárny ČR
Jednou z nejdéle otevřených mlékáren u nás je mladoboleslavská Mlékárna Čejetičky, s. r. o., kde v roce 1887 začal pan Josef Wágner z Kbelu u Benátek nad Jizerou zpracovávat mléko. V roce 1923 odkoupili mlékárnu místní rolníci. Přestála hospodářskou krizi i 2. světovou válku a od počátku devadesátých let je majitelem mlékárny v Čejetičkách pan Slavoj Marek. Další mlékárny s dalekou historií najdeme po celém území ČR. V Boskovické brázdě byla vystavěna Miltra B z roku 1900. Kroměřížská mlékárna zpracovávala už v říjnu 1902 prvních 700 litrů mléka a mnoho dalších bylo založeno právě počátkem 20.století.
Vitamíny v mléku
Kravské mléko obsahuje asi 3,5% - 6,5% mléčného tuku, 4% - 8,5% mléčné sušiny. Hlavním proteinem je kasein (sýrovina). I přesto, že 88% mléka zastupuje voda, je velice bohaté na vitamíny.
Mléko obsahuje především vápník. Kromě něj však obsahuje také vitamín D (v tvrdých sýrech), který pomáhá vápník vstřebávat. Dále obsahuje vitamín B12, jód, thiamin(B1), který důležitý pro přeměnu sacharidů a pro dobrý stav nervů. Dále bychom v mléce našli taky selen, který zpomaluje proces stárnutí a přispívá k ochraně imunitního systému, draslík a hořčík.
Kravské mléko je vhodné i pro nás
Mléko patří k základním potravinám člověka. Nyní se však stále více vědců zabývá výzkumem kravského mléka. Už od malička je každému z nás vrývána do hlavy věta "Pij mléko, je zdravé". Ale opravdu je tak vhodné, jak všichni tvrdí? Každá potravina má svá pro a proti. Ale proč najednou přestat pít mléko? Mléko je hlavním zdrojem vápníku, a proto je ve výživě nemůže nahradit maso. Dále obsahuje bílkoviny stavební, transportní, obranné a další stopové prvky. Nebojte se proto dopřát si sklenici mléka, jogurty či smetanu.
Je pro nás kravské mléko stravitelné?
Nejlépe stravitelné je podmáslí a kysané druhy mléka. Proto se lidem, kterým obyčejné mléko působí trávící potíže, doporučuje jogurt a kefírové mléko. Aby se zničily případné choroboplodné zárodky a zabránilo okamžitému kysání mléka, pasterizuje se.
Sklenice (250ml) polotučného mléka obsahuje:
3,75g tuku , 11,75g cukru, 8,25g bílkovin, 292mg vápníku.
Nejzdravější je kefír
Kefíry jsou podle odborníků nejzdravější mléčné výrobky. Je to nápoj vyrobený kvašením pomocí kefírové kultury. Ve střevech zabraňuje hnití potravy a odkyseluje náš organismus. Kefír pochází z Kavkazských hor a také z opatství v Tibetu. Je více než 5000 let starý. Podle legendy daroval kefír Mohamed příslušníkům církve a později byl předáván z generace na generaci. Obyvatelé Kavkazu uchovávali pomocí kefíru mléko a dožívali se tak vysokého věku. Kefírová mléka lze dnes volně zakoupit v obchodech a to jak přírodní, tak ochucená, takže potěší i děti.
Alergie na mléko
Alergie na mléko se u dětí projevuje průjmem, zvracením, nevolností, nadýmáním, zčervenáním, křečemi. Začíná to už od narození. Střevu chybí enzym laktáza, který štěpí mléčný cukr. Nemoc pak začne, když se cukr nerozštěpí a tělo na něj reaguje jako na neznámou látku. Proto je nutné dodržovat nemléčnou dietu. Například pudink uvařený z vody. Vanilkový pudink uvaříme z vody (místo mléka) a přidáme rozmixovaná jablka. Je to podobné jako jablečné želé na piškot. Dnes
existují i různé výrobky bez mléčného cukru. Sójové mléko Soja Milk s příchutí jahody obsahuje v 250ml nápoje méně než 0,025g laktózy.
Jaký je váš názor na mléko?
Foto:
Photos.com