Čím pozvednete i obyčejnou sekanou s bramborovou kaší? Jak udělat z obyčejného tvarohu pomazánku plnou chuti a zdraví? Mini bylinkami! Microgreens, jak se jim říká, vypěstujete třeba na parapetu, sklidíte nůžkami a uvaříte jako šéfkuchaři. Které druhy se nejlépe hodí k tradičním jídlům a jak je jednoduše zařadit do každodenního jídelníčku?
Mladé výhonky, tzv. microgreens, jsou skvělým doplňkem i české kuchyně, kde mohou obohatit tradiční pokrmy o svěžest, chuť i nutriční hodnoty. Díky své rozmanitosti lze snadno najít druhy, které ladí s běžně používanými surovinami.
-> Vypěstujte si zdraví za oknem. Mikrobylinky udělají z každé porce umělecké dílo
Mají výraznou, lehce pikantní chuť připomínající klasické ředkvičky.
Pružné stonky se zelenými lístečky jsou jemné, sladké a podobné chuti mladého hrášku. Poslouží jako dekorace krémových polévek, rizota, salátů nebo třeba jako ozdoba na bramborovou kaši.
Drobné, světle zelené lístky s tenkými stonky mají říznou chuť podobnou dijonské hořčici. Výborná je k masu, do domácích hořčicových omáček nebo do bramborového salátu.
Větší zelené lístky s pevnými stonky příjemně křupou. Mají oříškovou chuť a skvěle se hodí třeba na chleba s máslem, do tvarohových pomazánek nebo studených salátů.
Drobné, světle zelené lístky s typickou dělenou strukturou. Intenzivní vůně a chuť, ideální do pokrmů s asijským nebo mexickým nádechem. V české kuchyni se hodí do polévek, marinád a k rybám.
Malé zelené lístky s jemnými, tenkými stonky. Lehká oříšková chuť. Tak vypadají mladé rostlinky pohanky. Skvělá do teplých kaší, jogurtů, ale i na posypání bramboráků nebo třeba chlupatých knedlíků.
Drobné, svěže zelené lístky se štíhlými stonky, často se prodává i v supermarketech. Výrazná, štiplavá chuť se hodí se do pomazánek, salátů a na dochucení polévek.
-> Snadno a levně: Famózní tvarohové pomazánky za pár korun
Oproti tradiční listové zelenině, která se často dováží, můžeme microgreens pěstovat lokálně celoročně. Semínka pořídíte třeba u Praguegreens.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Rajčatový salát s vejcem a majonézou
Tvarohová pomazánka se sušenými rajčaty
Poctivá sekaná plněná špenátem
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena