Japonská kuchyně se bez pasty miso neobejde. Vyzkoušejte ji a možná se bez ní neobejde ani vaše vaření.
Miso je pomalu fermentovaná pasta ze sojových bobů, která dodává jedinečnou chuť většině tradičních japonských jídel. Asi nebude žádným překvapením, že miso má v Japonsku opravdu dlouhou tradici, konkrétně přes 1000 let.
Tradiční výrobce společnost Hatcho Miso svůj vznik datuje do období kolem roku 1300! Japonci si ji cení díky její delikátní chuti, ale též díky léčivým vlastnostem. Přezdívá se jí víno orientu a výrobní obřad se svou pečlivostí skutečně podobá výrobě nejkvalitnějších světových vín.
-> Jaké poklady ukrývá japonská kuchyně?
Jak se projevují zdravotně pozitivní účinky pasty miso? Jedním z nejdůležitějších je schopnost obsažených alkaloidů navázat na sebe těžké kovy a odvádět je z těla. Obliba miso pasty přispívá k dlouhověkosti Japonců.
Použití misa je v podstatě obdobné jako u klasické sójové omáčky, jen s jeho množstvím buďme opatrnější. Miso je nutné před použitím promíchat s vodou. Nejtypičtějším receptem je polévka tak zvaná misoširu. Nic nezkazíme ani když jej použijeme do čínských jídel k nudlím, do marinád a podobně.
Recepty s miso, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena