Když zelenina na zahrádce odpočívá, ven by psa nevyhnal a vyhlídky na teplé dny jsou v nedohlednu, potřebujeme najít nové zdroje vitamínů. Dobrá zpráva je, že to nutně nemusejí být pilule s doplňky. Můžeme za oknem pečovat o vlastní mikrozahrádku. Mladé zelené výhonky a tzv. microgreens rostou totiž pořád. Báječné jsou v salátech, na chlebu nebo v pomazánkách.
Tyto miniaturní zelené zázraky jsou nejen chutné, ale také plné živin. Jde o mladé výhonky zeleniny a bylinek, které se sklízejí, když dosáhnou výšky 2–7 cm. Jsou plné vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších prospěšných látk. Díky své intenzivní chuti a barvě jsou oblíbenou surovinou v moderní kuchyni, kde se používají ke zvýraznění chutí a k dekoraci.
Klíčky se na rozdíl od výhonků sklízí velmi brzy, během několika dní od namočení a jedí se celé. Typicky se jedí mungo klíčky, naklíčená cizrna, čočka nebo pšenice. Naopak microgreens či výhonky rostou déle, obvykle 1-2 týdny, a sklízí se pouze nadzemní část rostliny, tedy stonek a lístky.
Klíčky se pěstují bez substrátu, často v uzavřených nádobách bez světla. Mikrobylinky potřebují světlo a substrát, aby mohly vyrůst.
Mikrobylinky můžete využít vedle salátů a v sendvičích také do ovocného či zeleninového smoothie nebo jako zajímavou dekoraci a dochucení. Jídla budou díky nim působit svěžím dojmem a získají novou chuť.
Skvěle se také hodí například na krémové polévky, do vývarů a asijských nudlových pochoutek typu ramen a pho.
hrnek směsi mikrobylinek (řeřicha, rukola, bazalka)
1 avokádo, nakrájené na kostičky
1/2 šálku nakrájených cherry rajčat
1/4 šálku olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
sůl a pepř dle chuti
parmezán na posypání
V míse smíchejte mikrobylinky, avokádo a cherry rajčata. V malé misce promíchejte olivový olej a citronovou šťávu, sůl a pepř. Zálivku přelijte přes salát a jemně promíchejte. Salát na talíři posypte strouhaným parmezánem.
Pěstování mikrobylinek je jednoduché a nezabere ani mnoho místa, což je činí ideální volbou pro domácí pěstování i během zimních měsíců. Stačí vám k tomu miska, semena a substrát.
Mezi nejoblíbenější mikrobylinky patří řeřicha, rukola, bazalka, brokolice, červená řepa, ale také pažitka, výhonky hrášku nebo petrželka. Například řeřicha je bohatá na vitamín C a má antioxidační účinky.
Mikrobylinky můžete pěstovat na okenním parapetu, kde budou mít dostatek světla. Zalévejte je pravidelně, ale s mírou, aby substrát nebyl přemokřený. Již za 7-14 dní od výsevu můžete sklízet první úrodu.
Až se příroda probudí, budeme mít k dispozici již řadu bylinek, které hrají hlavní roli při pročišťování organismu. Poohlédněte se po kopřivě, pampelišce i šťovíku.
Jak si vypěstovat bylinky jednoduše doma
Bylinky vypěstované doma v květináči nejenže příjemně dozdobí interiér či balkonový parapet, ale vaření dodají ten správný šmrnc. Není nad čerstvé bylinky v pokrmech všeho druhu!
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena