Při procházce přírodou můžete už brzy zaznamenat štiplavou vůni medvědího česneku. Neváhejte a přineste si domů minimálně plnou hrst zdraví.
Česnek medvědí (Ursinum) roste planě ve velké části Evropy. Listy jsou podobné listům konvalinek, ovšem s typickou vůní po česneku, přičemž chuť je mnohem jemněší než vůně. Tento druh česneku se snadno pěstuje a rostlina si často vydobyje své místo na úkor ostatních rostlin. Listy medvědího česneku se začínají objevovat od předjaří, kdy nejprve vidíme typické přízemní podlouhlé lístky, pak se rozvíjejí výrazněji voňavé bílé rozestálé květy. Nejsilnější chuť z celého medvědího česneku mají pacibulky.
Medvědímu česneku se daří ve vlhkém prostředí - v živinami bohatých lesích, parcích a na zahrádkách pod ovocnými stromy.
Pokud chceme mít medvědí česnek stále na blízku, není nic jednoduššího než cílená výsadba, tu provádíme od srpna do listopadu (podle počasí i později). Cibulky medvědího česneku sázíme do trsů (1 trs - 10 a více cibulek), takto se česnek nejlépe ujímá a roste. Medvědí česnek má rád kyprou a vlhkou půdu, stinná místa a časté zalévání. Vysazený česnek nehnojíme a ani jej nesázíme do vyhnojené půdy.
V medvědím česneku jsou obsaženy vitamíny, minerální látky a silice, značné množství jódu, allin a další látky pozitivně působící na naše zdraví. Pokud medvědí česnek zařadíme do jídelníčku (nejlépe v čerstvém stavu), dopřejeme si pár dní půstu a upravíme jídelníček, skvěle tělo detoxikujeme a vyplavíme z těla nahromaděné škodliviny, navíc regenerujeme játra.
Česnek medvědí patří mezi nejdravější byliny vůbec. Na jaře je jednou z prvních volně rostoucích rostlin, která našemu tělu dodá po zimě tolik chybějící a organismu potřebné látky přímo ze země. Čerstvé zelené lístky nám dodají řadu vitamínů a medvědí sílu, jak tvrdili už staří Germáni. Na konzumaci medvědího česneku by si měli dávat pozor lidé s alergií na allicin (látku obsaženou v klasickém česneku), protože způsobuje podobné reakce.
Česnek medvědí samozřejmě používáme nejlépe čerstvý, pár dní nám vydrží v lednici zabalený do vlhké utěrky. Sušením listy pozbývají léčivé účinky i aroma. Pokud však máme velkou úrodu, kterou si chceme uchovat, listy omyjeme, osušíme, nasekáme, dáme do plastové krabičky a zmrazíme. Listy česneku se také dají použít pro ovonění olivového oleje, stačí jen pár lístků, nechat odležet týden a máme hotovo. Vznikne nám po česneku krásně voňavý olej. Další možností, jak uchovat medvědí česnek, je výroba tinktury.
Přestože se může zdát, že ze zelených lístků toho moc nevymyslíme, opak je pravdou. Z medvědího česneku můžeme tvořit saláty, pomazánky, přílohy, dipy, polévky a doplňovat jimi řadu pokrmů.
Frittata s medvědím česnekem
(doba přípravy 30 min )
Medvědí česnek jako příloha k masu
(doba přípravy 15 min )
Pečené brambory s česnekovým dresinkem
(doba přípravy 1 hod )
Krémová polévka z medvědího česneku
(doba přípravy 30 min )
Pesto z medvědího česneku s parmazánem
(doba přípravy 15 min )
Sezóna medvědího česneku odstartovala - naučte se z něj připravit skvělé pesto, polévku i přílohu
Nezaměnitelná vůně medvědího česneku je skutečným znamením, že jaro je tu v plné síle. Medvědí česnek je doslova zelený poklad a vyplatí se ho zařadit do řady pokrmů. Jak na to?
Foto: Sxc.hu
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena