Med je nejstarší sladidlo, které lidstvu již po staletí sama příroda poskytuje. Ve starověku hlásali, že nejlepší med je z Řecka. Po desetitisíce let byl med mnoha zemích takřka jediným dostupným zdrojem cukru a byl člověku univerzálním sladidlem.
Med v kuchyni
Přesto stále i dnes využíváme med jako podstatnou přísadu v mnoha pochoutkách. Používá do různých cukrovinek (chalva s oříšky), jogurtů, je základem tureckého o medu, medových koláčků, medových dortů a řezů, zvlášť oblíbených medovníků, dále sušenek a zejména proslulých perníčků. Lze ho také použít k výrobě medoviny, což je vlastně zkvašená voda s medem.
Pečivo zadělané medem lépe drží tvar a zůstává déle vláčné než při použití cukru. Pokud nahrazujeme v pečivu cukr medem pamatujme si, že ho musíme dát o polovinu méně, než bychom dávali při použití cukru. Med je v pečivu o hodně sladší.
"Výroba" medu
Jak vlastně med vzniká? Med vzniká z nektaru, který medonosné včely sbírají z květů. Včely poté, co nektar do úlu přinesou, musí se zpracovat. Především odpařit nadbytečnou vodu, které je v nektaru až 60%, kdežto ve medu jen asi 18%. Pak včela svými enzymy přemění převažující sacharózu na jednoduché cukry a navíc takto zpracovanou surovinu obohatí o další enzymy. Poté med uloží v plástvích úlů, tyto plástve zakonzervují víčky z vosku, kde med dozrává do své lahodné podoby.
Při tomto procesu vynaloží včela obrovské úsilí. Jen pro představu, pro získání 100 g medu musí včely sesbírat pyl z jednoho milionu květů, což představuje asi 150 tisíc včelích výletů pro pyl. Nektar sám slouží rostlinám k přilákání hmyzu, který jim tak pomáhá v jejich opylení a tím k jejich reprodukci. To je nám všem jistě již ze školky. Kdo by neznal včelku Máju. Hustota medu je dána technikou jeho stáčení z plástů, barva se odvíjí od druhu rostliny, ze které byl sebrán nektar.
Med jako lék
Včelí med je díky svému nenapodobitelnému složení výborným podpůrným prostředkem při léčbě nejrůznějších neduhů. Mimo jiné totiž obsahuje v téměř ideální formě železo podporující krvetvorbu. Co se týče stopových minerálů, obsahuje med téměř všechny, až na selen. Celá řada lidí kupuje drahé přípravky (zpravidla ve formě nejrůznějších tablet) obsahující minerály, aniž tuší, že je může mít mnohem levněji ve včelím medu. Ten se také výborně hodí při léčbě drobných popálenin. Med posiluje imunitní systém a při fyzické i psychické únavě je zdrojem okamžité energie. Lžička medu večer je výtečná na nespavost, nervozitu či neklidný spánek.
Druhy medu
Květový med
Přírodní koncentrát nektaru z květů převážně léčivých rostlin. Je snadno stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů - glukózy a fruktózy. Je přírodně obohacen o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky - rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod. Květový med je velice ceněn v lidovém léčitelství.
Medovicové (lesní) medy
Jsou zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva, obsažená v míze dřevin. Obsahující více fruktózy a dextrinů, hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků, prospívající lidskému organizmu. Mají charakteristickou, velmi lahodnou vůni a chuť, pro které jsou tyto medy velice oblíbené.
Smíšený med
Je směsí určitého podílu medů nektarových - květových a medů medovicových - lesních. Proto obsahuje přírodní látky jak z nektaru léčivých rostlin, tak i cenné minerální látky a stopové prvky z lesních medů. Smíšený med má výhody květového i medovicového medu. Smíšený med je velice hodnotný, u nás značně rozšířený i oblíbený.
Pastový med
Je přírodní, zpravidla květový, případně smíšený med, speciálně upravený do pastové konzistence řízenou krystalizací. Med je zpracován pouze mechanicky, bez jakýchkoliv přísad. Proto je to plnohodnotný přírodní včelí med, který si uchovává všechny cenné látky a v průběhu času se již nemění - dále nekrystalizuje. Má světle bělavou až nažloutlou barvu a výbornou, lahodnou chuť. Snadno se roztírá, ale neteče - proto je vhodný zvláště pro děti.
Jak skladovat med?
Vysoký obsah cukrů působí do značné míry samokonzervačně, přesto je však nutno při skladování dodržovat určitá pravidla. Med skladujeme při teplotě do 15 °C v suchých místnostech a chráníme ho před přímým slunečním světlem. K uskladnění je nejvhodnější použít nádoby ze skla, kameniny, hliníku, smaltovaného nebo pocínovaného plechu. Ve vhodných podmínkách si med udrží plně kvalitu 2 roky.
Proč některé medy krystalizují?
Krystalizace květových medů je způsobena většinou vyšším obsahem glukózy, která má specifickou vlastnost vytvářet krystaly. V lesních medech je většinou vyšší obsah fruktózy a dextrinů a tím mají nižší předpoklad ke krystalizaci a zůstávají delší dobu v tekutém stavu.
Zkrystalizovaný med si uchovává všechny cenné látky a vlastnosti. Takový med je možné rozehřát ve vodní lázni opatrně do 45°C. Pozor na přehřátí medu nad 50 - 60 °C, tím by se zničily některé hodnotné látky, jejichž ztráta by měla negativní vliv na kvalitu medu. V žádném případě není krystalizace na závadu! Naopak, zkrystalizovaný med je známkou pravosti.
Pouze med, který byl "přehřán" na vyšší teplotu než 50 °C je stále tekutý. Jedinou výjimkou potvrzují pravidlo je akátový med, který nekrystalizuje.
Složení medu
Fruktóza 30-38%, glukóza 26-33%, sacharóza 1-10%, vyšší cukry 1-10%, voda 17-20%, vitamíny a minerály + ostatní látky (kyseliny,aromata).
Pro porovnání
Co obsahuje řepný cukr? Sacharóza 98%, voda 0,5%, nestravitelné látky 1,5-2%.
Jaký med máte nejraději?
Foto:
Profimedia.cz