Pár tipů na pokrmy z masa a ovoce, které na silvestrovské tabuli budou mít zaslouženě své místo. Překvapte rodinu a přátele, zapojte do přípravy pohoštění svou fantazii.
Kombinace masa a ovoce se může proměnit i ve velice slavnostní oběd, večeři nebo chuťovku podávanou s chlebem. Klasickou vepřovou pečeni (třeba z kýty) pečenou vcelku s bramborem zkusme ozvláštnit přidáním nakrájených jablíček či hrušek, které předem orestujeme na másle s trochou mleté papriky. Podobnou pečínku je možno připravit i z divočáka, jen maso budeme péct o něco déle. Pohrajme si při takovém ovocném pečení i s bylinkami a kořením, nezapomeňme na tymián, saturejku, chuť můžeme ještě více ozvláštnit brusinkami nebo jeřabinami.
Další z možností je připravit exotickou kombinaci z masa kuřecího, kdy zapojíme cizokrajné druhy ovoce. Na atraktivní hlavní chod budou stačit banány, trochu koření, sýra a kuřecí prsa nakrájená na nudličky. Banány se ve světě při přípravě pokrmů z masa používají celkem běžně, dokonce se pro tento účel pěstují i speciální druhy, jejichž plody netvoří cukr. Jde o tzv. plantejny, banány škrobnaté, které se dají konzumovat až po tepelné úpravě. V našich obchodech se s nimi setkáte jen vzácně, ale bez obav použijeme i ty "obyčejné". Jen vybíráme ty zelenější a tvrdší, v žádném případě ne přezrálé. Chuťově banány skvěle doplní koření čubrica ve složení libeček, saturejka, list celeru a piskavice. Podobně můžeme připravit i závitky z kuřecího masa, které naplníme banánem či jiným kouskem ovoce.
S ovocem jdou chuťově ruku v ruce i vnitřnosti. Třeba taková kuřecí játra ve formě špízů báječně vyniknou ve spojitosti s pomerančovo-cibulovým salátem. Jde o velmi jednoduchý recept. Játra nakrájíme na kousky, napícháme na špejle střídavě se slaninou a osmahneme na troše oleje. Na talíři osolíme a posypeme čerstvým tymiánem. Pomeranče s červenou cibulí oloupeme, pomeranče nakrájíme na měsíčky, cibuli na půlkolečka. Zalijeme zálivkou vymíchanou z olivového oleje, pár stroužků prolisovaného česneku, citronové šťávy a nasekané petrželky. Nezapomeneme osolit a opepřit. Salát k játrovým špízům podáváme dobře vychlazený.
Pokud máte rádi játra a minutkovou kuchyni, za vyzkoušení stojí jablíčka orestovaná společně s cibulí podávaná k vepřovým játrům v těstíčku. Podáváme zásadně teplé, aby nepovolily chutě a aroma. Játra obalíme v našem oblíbeném těstíčku a v mandlových plátcích. Zvolna smažíme na rozpáleném oleji. V předstihu si oloupeme jablka a nakrájíme na tenké plátky, stejně tak cibuli. Cibuli osmahneme do zezlátnutí na másle, přisypeme jablíčka a necháme orestovat. Potom podlijeme trochou vody, lehce podusíme a podáváme horké s osmaženými mandlovými játry. Další příloha není třeba.
Jako předkrm nebo chuťovka se u nás doma osvědčil recept z vepřové panenky, který efektně vypadá a fantasticky chutná. Přestože se na první pohled může zdát, že použité suroviny k sobě nepatří, po prvním soustu změníte názor.
Budeme potřebovat 8 plátků toastového chleba, 8 špalíčků vepřové panenky (silné asi 2 cm), sůl, koření na steak, niva, kompotované meruňky, brusinkový džem, lístky meduňky a olej.
Z chleba vykrojíme kolečka podle velikosti masa a nasucho je opečeme na pánvi. Rozpálíme olej a zprudka a krátce orestujeme osolené a okořeněné vepřové plátky. Vyjmeme.
Plech vyložíme pečícím papírem, položíme chlebová kolečka, na to dáme vždy kolečko masa, přiložíme po dvou okapaných meruňkách (slupkou nahoru), přikryjeme plátkem nivy a propíchneme špejlí. Takto připravené roztančené panenky krátce zapečeme v troubě na funkci gril. Sýr by se měl roztavit.
Roztančené panenky dáme na talířky, dozdobíme lžičkou brusinkového džemu a lístkem čerstvé meduňky. Nejlepší jsou horké, právě vytažené z trouby.
Česnekové jednohubky
(doba přípravy 25 min )
Pikantní silvestrovské kolínko
(doba přípravy 2 h 40 min )
Silvestrovské jednohubky se sýrovou pomazánkou
(doba přípravy 30 min )
Silvestrovské masové řezy
(doba přípravy 1 h 15 min )
Jemná pomazánka z uzené makrely
(doba přípravy 20 min )
Ostré vepřové kotlety
(doba přípravy 45 min )
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena