Jak víme, je spousta druhů masa. Rozhodně ale nebudu povídat o tom, jak se zvířata chovají, v jakých podmínkách rostou, čím se živí. A už vůbec vám nebudu popisovat, jak se zabíjejí zvířata, která následně konzumujeme. O tom najdete dost informací na jiných stránkách ohledně týrání zvířat a spolků zaměřených na ochranu zvířat.
Aniž si to mnohdy uvědomujeme, maso je vlastně svalovina živočichů. Pod pojmem maso si však také představujeme různé části živočichů, od jejich vlastní svaloviny, vnitřností, přes kůži a krev.
Maso je velkým, možná i největším zdrojem bílkovin a tuků, obsahuje vitamíny skupiny B, minerály, ale taky některé těžké kovy. Záleží na druhu masa. Maso je pro nás důležité hlavně z hlediska příjmu bílkovin. Některé bílkoviny si totiž naše tělo nedokáže vytvořit. Bílkoviny jsou důležité při tvorbě buněk, enzymů, hormonů, různých protilátek a nervových přenašečů. Bílkoviny jsou také lepším zdrojem energie.
Jíst maso je zvyk starý skoro jako lidstvo samo. Lidé se zpočátku živili jen kořínky. S dobou se přišlo na to, že zabitá zvířata se dají jíst. Nakonec přišel velký "objev" - oheň a už to jelo. Začalo se tepelně upravovat úplně všechno a maso nezůstávalo pozadu.
Jak již bylo řečeno v našich předchozích článcích týkajících se vegetariánství (Vegetariánství, Jak být vegetariánem a zdravě jíst), náš organismus v podstatě není na trávení masa uzpůsoben. Bohužel se však mnohdy maso využívá k rychlému dobití energie. Což je chyba. Denní příjem bílkovin by se měl pohybovat u žen v rozmezí 60-70g a u mužů 70-80 g . To odpovídá zhruba 12 % denního příjmu energie. Hon za bílkovinami je tedy zbytečný. Navíc jsou zde další důležité věci. Při trávení masa nejsme schopni vyloučit cholesterol obsažený v mase. Navíc štěpení bílkovin je složité. Při trávení masa vznikají jedovaté látky. Důležitou informací je, že bílkoviny jsou složkou aminokyselin a ty se vyskytují v živočišné i rostlinné podobě.
V dnešní době je maso stále oblíbené. Poptávka po něm je čím dál tím větší. Bohužel však většinou kvalita masa závisí na honbě za ziskem a dalšími "okolnostmi". Nakonec jsem se tomuto tématu nevyhnula. Měli bychom totiž vědět "pár" informací o tom, co vlastně jíme. Zvířata se většinou chovají ve velkochovech, kde dostávají nejlevnější a nekvalitní stravu. Dostávají antibiotika proti nemocem. Pro urychlení růstu se používají nejrůznější růstové hormony (hlavně u drůbeže) a výjimkou nejsou další chemikálie. Všechny tyto látky pak následně přechází do masa, mléčných výrobků a vajíček. Díky levnému a nekvalitnímu krmivu však do masa přecházejí taky pesticidy. Mnohdy se argumentuje proti vegetariánství tím, že zelenina obsahuje pesticidy. Maso však těchto chemikálií obsahuje víc. Důležitým faktorem adrenalin. Ne, není to náš, ale zvířecí adrenalin. Zvířata jej vylučují ve stresu před porážkou. Zvířecí adrenalin má na člověka negativní vliv, aniž si to uvědomujeme. Dotýká se jak naší fyzické, tak psychické stránky. K dalšímu snižování kvality masa dochází na základně zhoršování životních podmínek. Nejsem nějaká zarytá vegetariánka, která tady bude dávat kázání o tom, jak je maso nezdravé a škodlivé. Spíš jsem právě ten "masožravec" a to i přes to, že vím, že mi maso občas neudělá dobře. Jím ho spíše ze zvyku. Když ale půjdu dneska k večeři koupit kousek kuřete nebo hovězího, určitě si hodně rozmyslím, jestli si koupím obyčejné maso nebo alespoň BIO.
Dokázali byste žít bez masa?
(doba přípravy 15 min)
Zeleninové rizoto z hnědé rýže
(doba přípravy 35 min)
Foto:Profimedia.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena