Vždycky jste chtěli zkusit upéct doma makronky, ale obávali se, že se nepovedou? Vyzkoušejte je podle tohoto názorného návodu krok za krokem.
Na makronky si připravíme: 110 g bílků pokojové teploty, 140 g mandlové mouky, 120 g cukru moučka, 110 g cukru krupice, gelové potravinářské barvivo (lze vynechat)
Na krém budeme potřebovat: 250 g mascarpone, 50 ml smetany ke šlehání (33%), 1 - 2 lžíce cukru moučka.
Směs přesypeme do jemného sítka a třikrát prosejeme. Dbáme na to, abychom neměli žádné ztráty a zachovali tak poměr všech ingrediencí. Na sítku by mělo zůstat jen případných pár zlomků mandlí či zbytky slupek, ty můžeme vyhodit. Pokud by zbylo větší množství, ještě promixujeme a opět prosejeme.
Do větší mísy přelijeme bílky pokojové teploty a šleháme na střední rychlost 2 minuty. Je vhodné si čas opravdu sledovat. Poté zvýšíme rychlost a budeme šlehat další tři minuty, přičemž každou minutu přisypeme jednu třetinu připraveného cukru krupice.
Jakmile máme zašlehaný cukr, přidáme pár kapek gelového potravinářského barviva a šleháme na zvýšenou rychlost 6 minut.
Do tuhého obarveného sněhu vmícháme silikonovou stěrkou po třetinách připravenou směs mandlové mouky s moučkovým cukrem. Vmícháme ji technikou macaronage, tedy vždy dvakrát stěrkou zamícháme směs tak, že obkroužíme mísu a poté třikrát přetřeme shora. Takto stále opakujeme, dokud není pečlivě vmíchana celá sypká směs.
Výsledné těsto by nemělo mít žádné hrudky a nerozmíchaná místa. Při zvednutí stěrky by mělo mít lávovitou konzistenci, pomalu stékat zpět a při dopadu ke zbytku těsta pomalu splynout s okolím. Do zdobícího sáčku navlečeme špičku s kulatým otvorem a přehneme přes vysokou sklenici, aby se nám dobře plnil. Část směsi nalijeme do zdobícího sáčku a nahoře zatočíme.
Na plech vyložený pečicím papírem tvoříme kolečka o průměru cca 3 cm, s rozestupy cca 2 cm. Můžeme si pomoci předkreslenou šablonou vloženou pod pečící papír a poté ji jen vysunout před pečením. Jakmile máme zaplněn celý prostor na pečicím papíře, desetkrát s celým plechem bouchneme o linku, aby unikly bublinky. Směs nám vyjde zhruba na 3 plechy.
Makronky necháme na plechu vychladnout na lince. Správná makronka má pěknou bublinkovou "nožku" a vevnitř je vláčná a měkká.
Každou druhou skořápkou přiklopíme tu s připraveným krémem a lehce zmáčkneme k sobě, aby se krém rovnoměrně rozprostřel. Makronky uchováváme v lednici a podáváme ke kávě jako zákusek.
Crinkles: Kakaové sušenky, které ohromí každou návštěvu!
Recept na úžasné kakaové sušenky, které jsou křupavé na povrchu a vláčné uvnitř.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena