Historie máku
Nálezy máku v pravěkých sídlištích dokazují, že rostl na území Evropy již v mladší době kamenné. Postupně se rozšiřoval přes Asii až do Číny. Dnešní mák setý je pravděpodobně potomkem divokého máku štětinkatého. Cíleně se začal pěstovat před 8 tisíci lety.
Mák setý byl zasvěcen bohu spánku Hypnovi. Pro svou rudou barvu květů byl mák symbolem krve a padlých během obou světových válek.
Pěstování máku
Mák setý je kulturní plodina, která může vyrůst až do 180 cm. Rostlina obsahuje mléčnice, které při poranění z rostliny vytékají. U nezralého máku jsou mlékem protkané části prudce jedovaté. Během letních měsíců rostlina vytváří krásnou scenérii načervenalých květů s tmavou skvrnou uprostřed. O pár měsíců později je při zatřesení tobolkou slyšet přesýpání zrníček, nejčastěji modročerné barvy. Některé druhy máků mohou mít semena i bílá či hnědá. V České republice se mák pěstuje na přibližně 70 tisících hektarech a daří se ho i s úspěchem distribuovat do Polska, Ruska, Německa a v poslední době i do Francie a USA.
Nelze pominout ani pěstování máku pro zdroj opia zejména v jihovýchodní Asii v Barmě, Thajsku a Laosu a také na Blízkém Východě. Právě z důvodu jeho možného zneužití k výrobě drog musí, podobně jako u technického konopí, pěstitelé máku svá pole nahlásit, především pokud je jejich plantáž větší než 100 metrů čtverečných.
Obsažené látky a živiny v máku
Semena máku tvoří asi z poloviny oleje kyseliny stearové, palmitové a linolové. Další tělu prospěšné látky obsažené v máku jsou sodík, fosfor, draslík, hořčík i vápník. Pokud tedy nesmíte mléčné výrobky vůbec nebo jen v omezeném množství, mák je jedním ze způsobů, jak dodat tělu chybějící vápník.
Využití máku
Dle využití rozeznáváme dva typy máku setého.
Mák opiový
Pěstuje se zejména pro tzv. makovinu, což jsou tobolky s částmi stonku, z nichž se získává morfin, papaverin, kodein a dalších asi 50 alkaloidů. Makovina se využívá ve farmaceutickém průmyslu a nelegálně také k výrobě drog.
Mák olejný
Semena se využívají hlavně v potravinářství. Pekaři a cukráři by se bez této suroviny už neobešli. Pro vysoký obsah oleje je i významnou olejninou, jíž se nahrazuje dražší olivový olej.
Také okvětní lístky máku se sbírají a suší a vzniklá droga se používá do čajů proti nachlazení.
Alergie na mák
Bohužel stejně jako na ořechy nebo určité druhy ovoce mohou někteří jedinci trpět alergií na mák, často zároveň i na některé jiné potraviny. Mnohdy se objeví až v dospělosti a zcela nečekaně. Může se projevit jako kožní vyrážka a ekzém. V horším případě je postiženo dýchací ústrojí a může dojít až k astmatické dušnosti. V tom případě jde nezřídka o život. Stejně jako u jiných alergií platí, že čím rychleji po požití se příznaky projeví, tím snáze odhalíme příčinu obtíží.
Tak jako tak je mák vítanou součástí sladkých nádivek. Makovec či šišky s mákem nám asi navždy budou připomínat dětská léta a obědy ve školní jídelně. Jak je tomu u vás? Máte rádi mák nebo raději dáváte přednost jiným náplním?