Majonézových omáček je velké množství. Liší se chutí koření a vybraných přísad. Dobře zvolená majonézová omáčka dokáže i z pokrmu, který je mdlé chuti, udělat jídlo pikantní a chuťově výrazné.
Omáčky proto připravujeme a vybíráme pečlivě. Na chuti omáčky velmi záleží, mnohdy je významnější, než pokrm samotný.
Základem všech omáček je majonéza základní - pravá (viz. článek „Majonéza v naší kuchyni“).
Z majonézy připravíme omáčku ředěním. Ředíme ji v malém množství vodou nebo mlékem. Můžeme i bílým vínem, octem, či citronovou šťávou, ale pouze nepatrně. Přidáním velkého množství octa nebo citronu by se omáčka mohla srazit, a také bychom mohli potlačit její nejzajímavější chuť.
Omáčku ředíme postupným přidáváním mléka, či vody, vždy až po přidání všech přísad. Dbáme na to, abychom nenalili tekutiny příliš a nezhotovili místo omáčky „polévku“.
Na podávání omáček používáme nádoby, takzvané omáčníky, které jsou součástí jídelních servisů, nebo je lze zakoupit samostatně. V omáčníku je servírujeme hlavně tehdy, je-li omáčka přílohou k hlavnímu teplému jídlu. Omáčky by měly být vždy pikantní a výrazné chuti. Podáváme je k rybám, pečeným i smaženým masům, sýrům, „plodům moře“, vařené zelenině, bramborům atd. Některými omáčkami pokrm přímo poléváme. Většinou saláty a různé vaječné pochoutky.
Univerzální omáčkou, která se hodí téměř ke všem pokrmům, je tatarská omáčka. Podáváme ji k masům a rybám, vařeným, smaženým i pečeným, také k zelenině. Velmi oblíbenou se stala ke smaženým hranolkům a sýrům.
Ingredience: 200g majonézy základní, 2 lžíce octa, lžička plnotučné hořčice, špetka bílého pepře a soli, několik kapek worcesterová omáčka, 2 lžičky kořenité směsi (recept níže)
Postup:Do majonézy postupně přidáváme všechny přísady a dobře promícháme. Podle potřeby naředíme vodou, mlékem, nebo bílým vínem.
½ dílu zelené nasekané petrželky, ½ dílu jemně nakrájených kaparů, 1 díl kyselé okurky, ½ dílu cibule, ½ dílu sardelové pasty , špetka citronové kůry
Cibuli, okurku a citronovou kůru nastrouháme, sardelovou pastu prolisujeme. Vše promícháme a použijeme jako hlavní koření do tatarské omáčky.
Ingredience: 150 g základní majonéza, 2 lžíce ušlehané smetany, 40 g jemně nakrájené šunky, šťáva z poloviny pomeranče a z poloviny citronu, podle chuti sůl, cukr a pár kapek worcesterové omáčky
Postup:
Postupně zamícháme do majonézy všechny ingredience, ušlehanou smetanu až nakonec. Podle potřeby naředíme trochou vody. Tato omáčka je vhodná k vařenému chřestu, květáku i jiné vařené a smažené zelenině.
Majonézové omáčky, doma připravené, uchováme v uzavřené nádobě a v chladu, a to nejdéle dva dny. V teplém letním období je konzumujeme v den samotné přípravy. Pokrmy, které jsou omáčkami polévané, dlouho nevystavujeme a konzumujeme také co nejdříve po umíchání.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena