Všechny luštěniny lze upravovat nejrůznějšími způsoby. Některé jdou dokonce konzumovat bez úpravy čerstvé. Například hrášek nebo fazolky. Většinou však tyto suroviny kupujeme sušené. Čerstvé lusky hrášku jsou na trzích se zeleninou velmi žádané a v obdobích, kdy můžeme tyto čerstvé lusky zakoupit, zůstávají na pultech obchodů ležet bez povšimnutí sáčky se sušeným hrachem . A podobně je to i s fazolemi.
Luštěniny jsou oblíbené v kuchyních zemí celého světa. Mnohdy tvoří základ jídelníčku pro celý rok. Snadno se totiž pěstují a i přes velkou nepřízeň počasí rostliny většinou dosahují vysokých výnosů. Jen u nás v Evropě musí luštěniny o místo v domácnostech a restauracích tvrdě bojovat. V dnešní době, kdy spousta zemí včetně České Republiky řeší problematiku obézního národa, se naštěstí začínají luštěniny těšit čím dál tím větší oblibě. Luštěniny také tvoří základ vegetariánského stravování.
Fazole
Vynikají jemnou sladkou chutí. Tvoří důležitou součást mexického jídelníčku. Pod pojmem fazole si jistě každý představí ostré chilli con carne, jimž se plní těstová placka. Nebo si můžeme představit domácí bílé fazole s kolečky salámu a vůní majoránky. Fazole samozřejmě najdeme v různých salátech, nebo těstovinových směsích.
Sója
I když nato nevypadá, je sója nesmírně výživná a to díky vysokému obsahu bílkovin. Kromě běžného využití v kuchyni se z ní připravuje tvarohový sýr tofu, vyrábí mléko, mouka, lisuje olej nebo se z ní vyrábí sójové maso. Pochoutkou pro vegetariány jsou její klíčky.
Hrách
Mražený i sušený má spoustu využití. Připravuje se z něj pyré, jemné krémové koláčky, také je důležitou součástí spousty zeleninových a masitých pokrmů. Nevýhodou sušeného hrachu je nutné dlouhé máčení před tepelnou přípravou. Obsah bílkovin ve 100g = 23,8g.
Čočka
Tradiční hnědá čočka je jistě nedílnou součástí české kuchyně, avšak na náš trh se pomalu dostává červená čočka. Pro svou výraznou barvu se využívá v moderní kuchyni. Jedna z mnoha jejích předností je, že jí stačí povařit pouhých 10 minut. Přidává se běžně do salátů a úžasně vypadá i jako příloha. Obsah bílkovin ve 100g = 25g.
I když je to nepříjemné a mnohdy na to zapomeneme, měli bychom luštěniny namočit den předem. Tak mohou proběhnout přirozené biologické pochody, které uvolní spoustu zdravých látek.
Luštěniny se dají připravit velmi snadno až na nepříjemnou vlastnost - tvorbu pěny (nejvíce pění hrách). Kromě vysokého obsahu bílkovin mají luštěniny zanedbatelnou energetickou hodnotu a naopak obsahují vlákniny. Denní dávka vlákniny by měla být přibližně 30g. Proto by měly luštěniny tvořit nezbytnou součást našeho jídelníčku. Abychom jedli zdravě a s rozumem, měli bychom konzumovat luštěniny alespoň 1x týdně. Rozhodně tím nic nezkazíme.
Foto:
Profimedia.cz