Liči je lahodné ovoce, pocházející z Číny. Jeho malé oválné plody chráněné „hroší“ kůží neboli slupkou rostou na vysokých a stále zelených stromech. Pod slupkou s malými bodlinkami je bílá až narůžovělá voňavá dužnina velmi specifické sladké chuti. Tvrdá pecka velikosti fazole je snadno oddělitelná. Liči je nejlepší čerstvě utržené, jeho chuť i barva se s časem přibývajícím od sklizně mění. Může se však také konzervovat nebo sušit.
Liči se používá také do šťáv, koktejlů a dezertů. Pěstuje se v zemích subtropického pásu, hlavně v celé jihovýchodní Asii, na Mauriciu, v Indii, na Srí Lance, ale také v jižní Africe, na Madagaskaru, v Brazílii, na Floridě a Havaji.
Plody se ze stromů sklízí bambusovými tyčemi. Stromy dorůstají do výšky patnáct až dvacet metrů, pro snadnější sběr ovoce se však prořezávají na výšku šest až deset metrů. Dožívají se věku přes dvě stovky let, jsou stále zelené. Například na Mauriciu začíná sezóna liči v prosinci a končí o několik měsíců později, ovoce se zde v sezóně prodává doslova na každém rohu a je velmi populární. Ostrov je svou produkcí liči známý, pěstuje se nejčastěji v severních a západních oblastech a jde o významný vývozní artikl. Zajímavostí je i to, že liči se zde sklízí i s kouskem větvičky, jedná se tedy o velmi těžkou práci. Každý turista by tu měl podle místních znalců ochutnat liči právě utržené ze stromu. Jeho chuť je s plodem kupovaným u nás v supermarketu nesrovnatelná. Chuť a struktura liči se s přibývajícím časem od utržení mění a slupka tmavne. Podle slupky tak lze nejlépe poznat liči čerstvě utržené.
U dobře zralého ovoce můžeme odtrhnout konec slupky a plod jednoduše vytlačit. Pecka je nejedlá. Liči se běžně konzumuje samotné nebo se přidává do nejrůznějších ovocných salátů. Skvěle se hodí k takovým druhům ovoce, jako je banán, kokos, mango či ananas. Používá se do mnoha exotických dezertů, skvěle se doplňuje s pistáciovou zmrzlinou a šlehačkou.
Liči je oblíbeným ovocem především v asijských zemích, ale i v našich končinách si získává velkou popularitu. Je ceněno nejen pro svou lahodnou sladkou chuť, ale také pro své nezanedbatelné zdravotní účinky. Obsahuje dokonce více vitaminu C než pomeranč, ale dále v něm najdeme také riboflavin, niacin a spoustu minerálů.
Pomáhá s trávením - jako většina druhů ovoce a zeleniny, i liči obsahuje významné množství vlákniny, jež nám může pomoci zlepšit trávení.
Posiluje imunitu - a to velmi významně. Kromě vitamínu C obsahuje více než 100 % denní potřeby kyseliny askorbové v jediné porci.
Může působit proti rakovině i vysokému tlaku - liči obsahuje sloučeniny vykazující protirakovinný potenciál proti lidským buňkám rakoviny jater. Je bohatým zdrojem organických sloučenin, takže jej lze konzumovat jako účinné preventivní opatření proti různým druhům rakoviny. Liči obsahuje velké množství draslíku, což znamená, že může pomoci s udržováním rovnováhy tekutin. Ta je nedílnou součástí nejen metabolických funkcí, ale i hypertenze, tedy vysokého tlaku. Zajímavostí je, že hladiny draslíku jsou několikanásobně vyšší v sušeném liči než v čerstvém.
Je silný antioxidant a pomáhá proti chřipce - silná fenolická sloučenina obsažená v liči je spojena s řadou dalších důležitých zdravotních benefitů, včetně aktivity proti chřipce, zlepšení krevního oběhu, snížení hmotnosti a ochrany pokožky před škodlivým UV zářením. Prokazuje také značné antioxidační schopnosti.
Liči je vyhledávané pro svou jemnou a sladkou chuť. Hodí se do ovocných zákusků, pohárů, džemů a marmelád, přidává se do palačinek, ale i jako příloha k masům a rybám. Liči se nesmí vařit, jinak získá nežádoucí houbovitou konzistenci. Oloupané liči nakládané v cukru je jednou z nejoblíbenějších asijských pochoutek. V evropské a americké kuchyni se s pokrájenou dužinou liči můžeme setkat i v alkoholických nápojích.
Mango: Tropické ovoce jako kulinářský zážitek
Mango je velmi oblíbené tropické ovoce, které se konzumuje v mnoha podobách a mnoha světových kuchyních, na sladko, ale i na slaný způsob. Mango je sladké, šťavnaté, voní dálkami a exotikou. Když se zakousneme do manga, jeho chuť nás přenese na vysněnou dovolenou, přímo do horkého písku pod palmami. Máte to s mangem podobně? Pak se o něm s námi pojďte dozvědět trochu víc.
Videorecept: Snadná a rychlá večeře z cukety, rýže a ananasu
Videorecept na ananas plněný pikantní směsí z cukety, rýže a kešu oříšků. Takto podávaný hlavní chod určitě překvapí, a to nejen na pohled, ale i lahodnou chutí.
Chuťové úpravy zázvoru - exotika nejen v sushi
Oblíbenost a časté používání čerstvého a sušeného zázvoru za poslední léta i u nás raketově stoupla. Jaké je jeho další využití? Zkoušeli jste někdy nakládané zázvorové výhonky či čerstvé puky miogy?
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena