V létě je hubnutí jednodušší - se stoupajícími teplotami se chuť k jídlu snižuje. Přesto existují opatření, díky kterým se budete nejen cítit, ale i vypadat ještě svěžejší a lehčí.
Těžká jídla jsou nezdravá a většinou také kalorická. Lehká jídla vám zaručí pocit svěžesti. Místo červeného masa si dopřejte ryby nebo drůbež, zapomeňte na omáčky a těžká pečená jídla. Vsaďte raději na zeleninové nebo těstovinové saláty a studené polévky (ne zahušťované moukou nebo se smetanou). Do salátů se nebojte přidat více olivového oleje - déle si udržíte pocit sytosti.
Pozor také na to, co pijete. Alkohol je častým důvodem, proč nemůžete zhubnout, ačkoliv dietu striktně dodržujete. Škodit vám budou také slazené nápoje a džusy, raději je řeďte vodou v poměru 1:1. Káva neškodí, pokud není příliš sladká a dochucená kalorickou smetanou. Vašimi tekutými spojenci jsou bylinné a zelené čaje, neperlivé a neslazené vody.
Bojíte se, že budete mít s light jídelníčkem neustále hlad? Pokud jej sestavíte správně, bát se nemusíte. Finta spočívá v především časté konzumaci malých porcí, v konzumací jídel obsahujících hodně vody a vyřazení těch pochutin, které zbytečně nadýmají nebo vás zavodňují.
Známá, ale stále podceňovaná rada. Jedině díky ní si ale udržíte pocit sytosti a zabráníte roztáhnutí žaludku způsobenou konzumací tří velkých porcí namísto pěti až šesti malých. Navíc přinutíte tělo neustále pracovat, zrychlíte si metabolismus a tedy i spalování.
Letní lahůdky - vodní meloun, jahody, třešně a daší ovoce - vás díky vysokému obsahu vody pročistí a zbaví nafouklého břicha. Proti nadýmání ale působí také celer, hlávkový salát nebo salátová okurka.
Ovoce a zelenina vás v létě osvěží, pozor ale na ty druhy, které nadýmají. Jedná se především o brokolici, zelí, květák, hroznové víno a švestky. Z luštěnin si vybírejte červenou čočku, která nenadýmá vůbec. Tabu by pro vás měla být kynutá jídla, sycené nápoje a slané pochoutky. Se solí zacházejte zvláště opatrně, sůl zadržuje v těle vodu a přispívá taktéž k nadýmání.
Tzv. bílé jedy, tedy rafinovaný cukr a bílou mouku, nahraďte zdravějšími variantami (např. medem a moukou celozrnnou). Oba zrádci štíhlé linie přispívají k nadýmání, doslova zalepují tlusté střevo a brání tak vstřebávání vitamínů a minerálů. Místo sladkostí si raději pochutnávejte na ovocných salátech, oříšcích nebo sušeném ovoci.
KVÍZ: Kolik toho víte o červnové úrodě bylinek, ovoci a zelenině? Otestujte se
V červnu se již ve velkém radujeme z plodů na našich zahrádkách. Všechno kvete, zelená se a my nevíme, co s množstvím úrody. Jak právě utržené ovoce a zeleninu využít v kuchyni? Řekneme si pár užitečných rad ke zpracování a v našem KVÍZU se třeba dozvíte nějakou tu perličku, kterou jste o červnových surovinách netušili.
Hubnutí podle ajurvédy: Dostaňte tělo do rovnováhy
Ajurvéda, přírodní systém medicíny, jejíž základem je myšlenka, že nemoc je způsobena nerovnováhou nebo stresem ve vědomí člověka. Ale jak stravování podle ajurvédy vlastně funguje? Základem je tělo živit v souladu s jeho požadavky a naučit se naslouchat jeho signálům. Menu podle ajurvédy nejenže srovná trávení, ale napomůže tělu v jeho přirozeném hubnutí..
Hubnutí v zimním období - je to vůbec možné?
Hubnutí v tomto nevlídném období není snadné. Jaké má zima pro hubnutí nevýhody?
Limonáda z koziček
(doba přípravy )
Osvěžující mátová limonáda
(doba přípravy 15 min )
Domácí okurková limonáda
(doba přípravy 25 min )
Osvěžující limonáda z kiwi
(doba přípravy 15 min )
Melounová limonáda
(doba přípravy 10 min )
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena